Egészség

Még a fáslidról is neked kell gondoskodni, ha befekszel az intenzívre

Szórólapot adnak a SOTE egyik klinikáján az intenzívre befeküdni készülő embereknek, hogy milyen kellékekről gondoskodjanak a maguk számára. Ennek alapján úgy tűnhet, a kórház a legalapvetőbb dolgokat sem tudja megadni a betegeinek, de a SOTE megerősítette, hogy egyetlen műtét sem marad el személyi vagy tárgyi feltétel hiánya miatt.

Az Index.hu-nak az egyik olvasó küldte be a SOTE I. számú női klinikáján kiosztott szórólapok egyikét, amelyen az áll, hogy a befekvő beteg a szokásos dolgokon kívül – betét, alsónemű, gyógyszerei, törülköző, tisztálkodási szerek – hozzon magával poharat, evőeszközt, sőt még fáslit is, amely utóbbit a műtőbe menet a műtőssegédnek kell leadnia. 

Persze, mindezek megvételébe a beteg valószínűleg nem rokkan bele, de meglepő, hogy a lista alapján ezekre a párszáz forintos tételekre sincs pénze a kórháznak.

A lap megkereste a SOTE-t, hogy vajon mióta osztanak szórólapot, és mekkora forráshiányt jelez, hogy a dolgok beszerzését a betegektől várják el. Az intézmény egyelőre nem válaszolt.

UPDATE (13:00):  A Semmelweis Egyetem I. Sz. Nőgyógyászati Klinika reagált a sajtóban megjelent hírekre, és közleményében hangsúlyozta, hogy semmiféle forráshiányt nem jelez a lista megléte; ha egy beteg nem hozza magával a szórólapon szereplő dolgokat, akkor a kórház biztosítja azokat a számára. A klinikán “rendelkezésre áll minden kezeléshez és ellátáshoz szükséges feltétel. Egyetlen műtét sem marad el személyi vagy tárgyi feltétel hiánya miatt. A betegek jogos igénye, hogy a Klinikán töltendő időszakról részletes tájékoztatást kapjanak. A lista azért készült, hogy felhívják a betegek figyelmét, mire lesz szükségük a benntartózkodásuk során. Amennyiben a felsorolt dolgokat nem hozza valaki magával, a klinika akkor is biztosítja ezeket számukra, de a páciensek többsége szívesebben használ pl. saját törölközőt, evőeszközt.

A fáslinak az alsó végtagi mélyvénás trombózis megelőzésében van szerepe, melynek alkalmazása a műtétet követően, a beteg otthonában is előnyös. A Klinika azoknak a betegeknek is biztosít fáslit, akik nem hoznak magukkal, a Klinika raktára jelenleg is feltöltött állapotban van és megfelelő mennyiségű fásli áll rendelkezésre.

A tájékoztató lista több mint tíz éve létezik a klinikán, nem jelez forráshiányt” – írják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top