Egészség

Állandó fájdalomban él, mégsem hiszik el az orvosok, hogy beteg

A 28 éves tanárnő egészsége egy kullancscsípés után roppant meg. Azóta állandó fájdalomban él, mégsem kap orvosi segítséget.

Az ausztrál tanárnő, Chloe Cox-Haines a news.com.au című lapnak beszélt arról a rejtélyes betegségről, aminek első tünetei egy kullancscsípést követően jelentkeztek nála évekkel ezelőtt. Azt mondja, azóta több mint 20 orvost keresett fel a problémával, de diagnózisa még most sincs. “Kezeltek már szklerózis multiplexszel, arthritisszel, krónikus fáradtság szindrómával, pajzsmirigyműködési zavarokkal és irritábilis bél szindrómával is, de semmi sem használt.”

Az egykor aktív életet élő fiatal nő most ideje nagy részét az otthonába zárkózva tölti. Azt mondja, az egyetlen kapcsolata a külvilággal az állása: matekot és fizikát tanít az otthonához közeli gimnáziumban. “Már az is rettenetesen kifáraszt, hogy egyáltalán felkészüljek az órákra, de nem akarom feladni. Ez az egyetlen dolog, aminek köszönhetően úgy-ahogy embernek érzem magam.”

Állandó fájdalomban él, mégsem hiszik el az orvosok, hogy beteg

Chloe őszintén beszélt kínzó tüneteiről is. “A kínzó fejfájás és a légszomj állandó, de gyakran csöng a fülem, és szédülök is. És ez még nem minden, időről időre jelentkezik egy erős szúró fájdalom a lábaimban, álmatlansággal és memóriagondokkal küzdök napi szinten.” A tünetek annyira súlyosak, hogy Chloe néhány hónappal ezelőtt elhatározta, véget vet az életének.

“Nem vagyok rá kész, hogy az egész életemet ilyen állapotban, ezekkel a tünetekkel éljem le” – mondja, majd hozzáteszi, az öngyilkosságtól egy orvos mentette meg, aki közölte, minden bizonnyal a kullancsok által terjesztett Lyme-kórban szenved. Ám hiába a diagnózis, Chloe mégsem kaphat orvosi kezelést, az ausztrál orvosok ugyanis egybehangzóan állítják, a helyi kullancsok nem terjesztik a borellia nevű kórokozót.

Állandó fájdalomban él, mégsem hiszik el az orvosok, hogy beteg

Nem borellia ugyan, de a kullancsok révén valami bekerül a véráramba, ami tüneteket okoz” – nyilatkozta az ausztrál lapnak Peter Irwin professzor, aki elismeri, a betegek állapotán mindez aligha segít. Chloén sem, aki néhány hét múlva Ciprusra utazik, hogy alternatív módon kezeljék a betegségét. “Félek, hiszen a gyógykezelésnek is van kockázata, de inkább vállalom, mint hogy tétlenül üljek, miközben a tüneteim egyre romlanak.”

Olvass még többet a kullancsokról az NLCafé oldalán: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top