Egészség

“Hamis biztonságérzetet” kelt a kormány szerint az agyhártyagyulladás elleni oltás

Annak ellenére, hogy a vakcinát évek óta engedélyezték és kapható, "tisztázatlan klinikai hatékonyságra" és a védőoltás által nyújtott "hamis biztonságérzetre" hivatkozva nem teszi ingyenessé az agyhártyagyulladás egyik kórokozója elleni védőoltást a magyar kormány.

A Magyar Nemzet érdeklődésére a Miniszterelnökség írásbeli válaszában hivatkozott a fenti indokokra, amikor a lap az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni védőoltás támogatásáról érdeklődött.

A gennyes agyhártyagyulladás egyik kiváltója, a meningococcus b baktérium (Fotó: Center for Disease Control and Prevention (CDC))
A gennyes agyhártyagyulladás egyik kiváltója, a meningococcus B baktérium (Fotó: Center for Disease Control and Prevention (CDC))

Egy ilyen vakcina 27 000 forintba kerül, mivel azonban egy újszülöttnek négy oltásra van szüksége a védettséghez, ezért ez egy kisgyerekes szülőnek 108 ezer forintjába kerül. Bár egyévesnél idősebb gyerekek esetében két védőoltás is elég, az orvosok szerint kockázatos lehet ezt kivárni, mert a statisztikák szerint a megbetegedések felét 4–12 hónapos kor között diagnosztizálják.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János a Magyar Nemzetnek korábban azt mondta, a kormány megfontolja az ingyenes védőoltások körének bővítését, emellett pedig elismerték, hogy a meningococcus C mellett a B típusú kórokozó felelős a második legtöbb gennyes agyhártyagyulladásért hazánkban.

Az elutasító indoklás arra hivatkozik, hogy azért nem teszik ingyenessé a meningococcus B elleni védőoltást, mert “nem szeretnének sem a szülőkben, sem pedig az ellátókban hamis biztonságérzetet kelteni”. A Miniszterelnökség úgy véli, hogy ez veszélyeztetné a betegség időbeni felismerését és kezelését, és növelné a szövődmények számát, beleértve a halálozás gyakoriságát is – írja a lap.

Szintén az indoklásban szerepel, hogy a vakcina “szokatlanul gyakran okoz lázreakciót, főleg csecsemőkorban”, ami “zavart okozhat az életkorhoz kötött védőoltások rendjében”. A háziorvosok egyébként minden kötelező – és ingyenes – védőoltás esetén figyelmeztetik a szülőket, hogy a védőoltástól a gyerek belázasodhat, ez azonban legkésőbb 48 órán belül elmúlik, emellett lázcsillapítóval enyhíthető.

A 2012-ben törzskönyvezett és 2014 óta gyógyszertárakban kapható védőoltással kapcsolatban a Miniszterelnökség indoklása úgy fogalmaz: “az oltás klinikai hatékonysága még tisztázatlan, alkalmazásával kapcsolatban a mai napig kevés tapasztalat és a nemzetközi ajánlás”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top