Egészség

Szereted a sült krumplit? Az életeddel játszol!

A hasábburgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer, szinte nincs is olyan, aki ne szeretné. Egy nemrég megjelent kutatás szerint azonban komoly rizikót vállal, aki a ropogós, aranysárga csemegét választja.

Egy nyolc éven át tartó, 4400 férfit és nőt érintő kutatási anyag jelent meg az American Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban, amely az alanyok étkezési szokásait vizsgálta.
A vizsgálatban részt vevők életkora 45 és 79 év között volt, a kutatási időszak végére közülük 236-an elhunytak (fontos, hogy ez nem a táplálkozási szokásaik miatt történt).

Az eredmények azonban kijózanítók: az Universitá Degli Studi di Padova kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy akik hetente kétszer vagy annál többször fogyasztanak sült krumplit – vagy rösztit, vagy más, olajban kisütött burgonyafélét –, azoknak több mint duplájára emelkedett a halálozási kockázata.

A sült krumplit ne számold bele a zöldségfogyasztásodba! (Fotó: Tumblr)
A sült krumplit ne számold bele a zöldségfogyasztásodba! (Fotó: Tumblr)

Jó hír, hogy ezért kevésbé a burgonya, inkább az olajban sütés tehető felelőssé, a tudósok ugyanis nem találtak hasonló összefüggést az egyéb formában – püré, saláta, stb. – fogyasztott krumpli és a halálozási kockázat között. Emellett, a kutatók felhívták a figyelmet, hogy a burgonya rengeteg fontos tápanyagot – rostok, vitaminok – tartalmaz, ezért fogyasztása kifejezetten ajánlott, noha érdemes odafigyelni, hogy a burgonyának igen magas a glikémiás indexe, vagyis rengeteg szénhidrátot tartalmaz.

A kutatók szerint a mostani eredményeket egyelőre érdemes fenntartásokkal kezelni, ezért további vizsgálatokra lesz szükség, hogy egyértelműen bizonyítani lehessen a sült krumpli és a halálozási kockázat közti kapcsolatot. Ugyanakkor, azt ajánlják, hogy a változatos táplálkozás érdekében a “hagyományos” burgonya mellett érdemes az édesburgonyát is beemelni az étrendünkbe, amely amellett, hogy rendkívül finom, igen egészséges is.

Ami pedig a helyes étkezést illeti: a táplálkozási szakemberek szerint naponta 3-5 kisebb adag zöldséget érdemes fogyasztani, ám ebbe ne számoljuk bele a zsírban, olajban sült változatokat, így a sült krumplit se.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top