Egészség

A lépcsőt is megmássza a jövő kerekesszéke

Jövőre kerülhet a piacra az a kerekesszék, amelynek nem lenne gond a közlekedés, még Magyarország kevésbé akadálymentesített területein sem.

A Scewo kerekesszéket a Svájci Szövetségi Műszaki Intézet és a zürichi művészeti egyetem hallgatói közös projektjük keretében tervezték. A csapat két tagja maga is kerekesszékkel közlekedik, ők vállalták a tesztelési feladatokat, és ők adtak visszajelzést a többieknek.

A diákok célja az volt, hogy a XXI. századi igényeknek megfelelő kerekesszéket tervezzenek, ehhez pedig a legmodernebb elektronikai fejlesztéseket is felhasználták. A Scewo különlegessége, hogy a felhasználó akár botkormánnyal, de akár testsúlyának áthelyezésével is irányíthatja. A szék meg is tudja emelni utasát, hogy elérje a környezetében magasabban lévő dolgokat.

A Scewo képes felemelkedni, hogy magasabbra elérjen az utasa (Fotó: Scewo)
A Scewo képes felemelkedni, hogy magasabbra elérjen az utasa (Fotó: Scewo)

Az igazi különlegességet azonban a Scewo kerekei jelentik, amelyekkel a szék a magasabb járdaszegélyekre is képes feljutni. Emellett a tervezői egy merev műanyagból készült lánctalpat is beépítettek a székbe, amelynek segítségével a Scewo felhasználói akár csigalépcsőkön is fel tudnak jutni, külső segítség nélkül. Ez a folyamat teljesen automatizált, egyetlen gombnyomásra van csupán szükség.

A Scewo emellett többféle biztonsági beállítással gondoskodik utasai épségéről: akár meredek, akár csúszós felületeken biztonságosan rögzíthető, emellett képes egy helyben körbeforogni, kompakt méretének köszönhetően pedig akár szűkebb helyeken is átfér.

A lánctalpaknak a lépcsőzés sem akadály (Fotó: Scewo)
A lánctalpaknak a lépcsőzés sem akadály (Fotó: Scewo)

A projekt 2014-ben indult, a csapat tagjai 3D-modellezés segítségével tervezték a prototípust, illetve ők fejlesztették a Scewót működtető szoftvert is. A mostani fázisban további információkat gyűjtenek, hogy milyen funkciók kerüljenek még bele a piacra szánt változatba.

Egyelőre arról nincs információ, hogy a kerekesszék mennyibe fog kerülni, a fejlesztők azonban azt ígérik, hogy 2018 év végére már piacra kerülhet a Scewo.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top