Egészség

Volt, hogy patológust küldtek a sürgősségire, akkora az orvoshiány

Nyoma sincs annak, hogy a magyar egészségügyben megoldódni látszódna az orvoshiány, sőt a helyzet csak súlyosbodik. Bizonyos osztályokon egyre nehezebb megfelelő számú orvost beosztani, az is előfordult már, hogy patológust állítottak a sürgősségire. Mindeközben a szakma "légiósai" kénytelenek szabadság helyett is túlórázni.

magyar egészségügyben az orvoshiány és az orvosok rendszeres túlórázása kéz a kézben jár. Egyre több orvos vállalja, hogy nyáron szabadság helyett is dolgozik, hogy egy kis fizetéskiegészítéshez jusson – állítja az RTL Klub riportjában Novák Hunor gyermekorvos, aki szerint az is gyakori, hogy két munkanap között még egy éjszakai ügyeletet is bevállalnak a szakemberek.

A Balatonon ebből a szempontból meg pláne rossz a helyzet, itt a hatványozott orvoshiányt másodállásban dolgozó doktorokkal próbálják megoldani. Siófokon például nyáron képtelenek lennének ellátni az összes beteget, ha ebben az időszakban nem érkeznének vendégorvosok, akik a túlórázásból juthatnak pluszkeresethez – nyilatkozta a Népszavának a helyi kórház igazgatója. Idén legalább húsz “légiós orvos” érkezett Siófokra.  A fiatal orvosok a legvállalkozóbb kedvűek, a másodállás miatt akár 100 kilométer ingázást is bevállalnak.

Azonban így is egyre nehezebb orvos találni bizonyos osztályokra. Novák Hunor azt mondta az RTL Klubnak, hogy tud olyan esetről is, amikor a felnőtt sürgősségi osztályra még a patológust is lerendelték – hiszen megvan az általános orvosi diplomája –, és neki is el kellett látnia a betegeket. Novák nem egy olyan vidéki háziorvosról tud, aki azonos időben több helyen is ügyel telefonos konzultációs formában. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top