A D-vitamin nemcsak a csontok egészségének megőrzésében segít, hanem a depressziótól, sőt még a cukorbetegségtől is óv. Az azonban nem igaz rá, hogy minél többet fogyasztunk belőle, annál jobbat tesz – valójában még árthat is, ha túladagoljuk.
Egy friss kutatás szerint az utóbbi években a felnőtt lakosság esetében jelentősen növekedett a D-vitamin-fogyasztás: az ajánlott 600 NE helyett sokan 1000, de vannak, akik 4000 NE-t visznek naponta a szervezetükbe. Ez pedig olyan káros következményeket idézhet elő, mint a túlzott kalciumfelszívódás, melynek következtében emésztési zavarok és vesekövek alakulhatnak ki.
A dietetikusok abban egyetértenek, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, valamint a nyári napon töltött idő már önmagában elegendők ahhoz, hogy kellő mennyiségű D-vitaminhoz jussunk – étrend-kiegészítőre tehát csak indokolt esetben lehet szükségünk.