Egészség

Egészség a zsebedben: 5+1 applikáció az egészséged megőrzéséért

Okostelefonunkkal ma már nemcsak facebookozhatunk és instagramozhatunk (na meg persze az NLCafé cikkeit olvasgathatjuk), de akár egészségünk védelméről is gondoskodhatunk. Az alábbiakban összegyűjtöttünk hat olyan szuper alkalmazást, amelyekkel formában maradhatunk, egészségesen táplálkozhatunk és pihentetően alhatunk éjszakánként. Letöltésre fel!

Természetesen, ha betegnek érezzük magunkat, azonnal forduljunk szakemberhez, vagyis orvoshoz, azonban egészségünk megőrzéséért és a megelőzésért önerőből is tehetünk, ebben segítségünkre van az okostelefon, amely különböző okos módokon gondoskodik róla, hogy testben és lélekben is egészségesen vágjunk neki a mindennapoknak.

Egészséges táplálkozás

Kezdjünk a táplálkozással, ez ugyanis az egészség alfája és ómegája. Sokan nem törődnek az egészséges táplálkozással, pedig ez már rövid távon is káros lehet, hosszú távon pedig rengeteg gondot okozhatunk idősebb önmagunknak. Segít a Fooducate nevű alkalmazás, amellyel ellenőrizhetjük, hogy az általunk megvásárolt élelmiszerek mennyire egészségesek. Elég csak a telefon kamerájával leolvasni a termék vonalkódját, és máris eldönthetjük, hogy megvegyük-e vagy sem. Emellett táplálkozással kapcsolatos mérföldköveket határozhatunk meg, amelyek alakulásáról is folyamatos tájékoztatást kaphatunk. Az alkalmazás követi a hangulatunkat is, figyeli az alvásunk minőségét, sőt még arról is tájékoztat, hogy mennyire vagyunk éhesek. Bár ez utóbbit az ember általában érzi, nem árt, ha tudjuk, hogy az ebéd elfogyasztását követően mikor kell újra ennünk valamit, hogy ne eltúlzott zabálás legyen a vége. A Fooducate ingyenesen elérhető Android és iOS-készülékekre is.

Aki ennél is tudatosabban szeretne táplálkozni, annak ott a Rise nevű applikáció. Igaz, hogy itt valamennyi pénzre is szükség lesz a letöltés után, a használata ugyanis havi 15 dollárba kerül, igaz, ezért nem akármilyen szolgáltatást kapunk: a felhasználókat összeköti személyes táplálkozási tanácsadójukkal, akinek naponta el kell küldeni az általunk elfogyasztott ételek fotóit. Emellett meg lehet adni, hogy milyen céljaink vannak (fogynás, erősödés, energiaszintünk fokozása, stb.), a szakember pedig a fotók alapján javaslatokat tesz rá, hogy miket változtassunk meg az étrendünkön. Ha belegondolunk, hogy körülbelül két mozijegy áráért személyi táplálkozási szakértőt kapunk, ráadásul olyat, akihez el sem kell külön zarándokolni, nem rossz befektetés! Ráadásul akár Android, akár iOS operációs rendszerű eszközünkre ingyen letölthetjük.

Okostelefonnal az egészségért!

A HealthTap az egész családot elláthatja orvosi tanácsokkal (Fotó: https://www.healthtap.com/)

A HealthTap az egész családot elláthatja orvosi tanácsokkal (Fotó: https://www.healthtap.com/)

Hasonló elven működik, azonban táplálkozás helyett teljeskörű egészségügyi tanácsadást nyújt a HealthTap nevű alkalmazás. A hatalmas adatbázisban akár ingyen is tallózhatunk, különféle tünetek, betegségek után kutatva, mindegyik esetben valódi orvosok által írt kezelési javaslatokat is találunk. A legjobb viszont, hogy akár minket érdeklő kérdéseket is beírhatunk az alkalmazásba, amely elküldi azt a hálózatához csatlakozó orvosokhoz, akik közül valaki biztos, hogy rövidesen válaszolni is fog. Akinek ennél is fontosabb az egészsége, havi 100 dollárért előfizethet a prémium tagságra, amelyen keresztül korlátlan szöveges és videós üzenetet is válthatunk a HealthTap hálózatának orvosaival. Szintén Android és iOS-kompatibilis.

A jó minőségű alvás is fontos!

A SleepCycle segítségével könnyű az ébredés (Fotó: https://www.sleepcycle.com/)

A SleepCycle segítségével könnyű az ébredés (Fotó: https://www.sleepcycle.com/)

A pihentető alvás is rendkívül fontos az egészséges élethez. Az okostelefonok világa pedig már erre is megoldást kínál. A SleepCycle nevű alkalmazást lefekvés előtt elindítva és a telefont az ágy szélére helyezve figyelhetjük saját alvási mintánkat. A szoftver az éjszakai mozgásokból állapítja meg, hogy éppen a mély alvás, vagy a gyors szemmozgásos, úgynevezett REM-fázisban járunk-e. Ehhez igazítja az ébresztést is, vagyis, ha például reggel 8-kor akarunk felkelni, akkor a telefon 7:30-tól figyeli, hogy mikor vagyunk az ébrenléthez legközelebbi állapotban. Így lehet, hogy 10-12 perccel korábban fog ébreszteni, azonban az ébredés sokkal könnyebb lesz, mintha egy vekkerrel vernénk ki az álmot a szemünkből. Az alkalmazás emellett részletes statisztikát is készít, amelyből megtudhatjuk, hogy a hét melyik napján, milyen minőségű alváshoz jutunk, ez alapján pedig megtehetjük a szükséges életmód-változtatásokat.

Depresszió ellen

A depresszió sajnos népbetegség, viszont rengetegen egyáltalán nem ismerik a tüneteit, és sokan semmiféle kezelést nem vesznek igénybe, ami sokat ronthat a helyzeten. A Start nevű alkalmazás segítségével egyrészt tesztelhetjük, hogy valóban depressziósak vagyunk-e, ha pedig igen a válasz, nyomon követhetjük saját kezelésünk alakulását, sőt esetleges gyógyszeres kezelés esetén a felírt készítmények mellékhatásait is. Természetesen az alkalmazás nem váltja ki egy jó szakember tudását, de sokat segíthet ennek az alaposan félreismert mentális betegségnek a kezelésében.

Jógázz mindennap!

A Daily Yoga olyan, mintha személyi jógaedző lakna a telefonunkon vagy táblagépünkön (Fotó: www.dailyyoga.com)

A Daily Yoga olyan, mintha személyi jógaedző lakna a telefonunkon vagy táblagépünkön (Fotó: www.dailyyoga.com)

Végezetül pedig egy olyan alkalmazást ajánlunk, amely testnek és léleknek egyaránt jót tesz: A Daily Yoga nevű applikációban több mint 50 nagy felbontású jógaoktató videót nézhetünk meg. A videók különféle dolgokra koncentrálnak a hajlékonyságtól az izmok erősítéséig. Emellett több mint 500 jógapóz helyes alkalmazását is megnézhetjük videók segítségével. A Daily Yoga is elérhető ingyenesen Android és iOS-készülékekre egyaránt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top