Egészség

Nem lehet többé injekciós tűt leadni a gyógyszertárban

A patikák eddig is csak jobb híján vették át a fertőző hulladékot, ám a kizárásukkal negyedére-ötödére csökken azoknak a helyeknek a száma, ahol meg lehet szabadulni az injekciós tűtől.

Ezentúl nem lehet az otthon használt injekciós tűket a patikákban leadni, a feladat a kórházakra és a szakrendelőkre hárul. Így negyedére-ötödére csökken azoknak a helyeknek a száma, ahol a biztonságosan meg lehet szabadulni a tűktől – írja a Népszava.

A cukorbetegek, a szklerózis multiplexes, a vérrögképzést megelőző kezeléseket kapók naponta használnak otthon injekciós tűt, ezt elvben tilos kidobni a szemétbe. A tűk ugyanis azon kívül, hogy szúrnak, fertőzést is terjeszthetnek, hiszen korábban vérrel érintkeztek.

Az efféle, különleges kezelést igénylő fertőző hulladékok visszagyűjtése évek óta megoldatlan. A legjobb megoldás eddig az volt, ha valaki a patikában bedobta a fecskendőket a lejárt gyógyszereket gyűjtő dobozba, de a jövőben erre nem kötelezhetők a gyógyszertárak.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke azt mondta a lapnak, hogy a patikák eddig is csak jobb híján vették át a tűket. A kórházaknak másfél évük van arra, hogy felkészüljenek a feladatra, addig viszont kétséges, hol kötnek ki a fertőző hulladékok. Az újság által megkérdezett több kórházigazgató nem is hallott még az új szabályozásról.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top