Egészség

Késik a menstruációd? A 5 leggyakoribb ok a terhességen kívül

Nagyon sok oka lehet annak, ha egy nőnek késik a menstruációja. Végig kell venni szép sorban a lehetséges okokat, és kizárni őket, hogy megtaláljuk a menstruáció késésének igazi eredetét. Nem kell rögtön kétségbeesni, hiszen pár napos késés még nem a világ!

Természetesen, ha valaki szexuálisan aktív életet él, és nem védekezett, teljesen jogos, ha a menstruáció késésekor legelőször terhességre gyanakszik. Ennek nagyon könnyen a végére járhatunk, hiszen már az elmaradt menstruáció első napján vehetünk a drogériában egy terhességi tesztet, hogy megtudjuk, a terhesség okozza-e a menstruáció elmaradását.

A menstruáció normális működése

A normális, 28 napos menstruációs ciklust az agyalapi miriggyel összefüggő hormonális folyamatok irányítják. Ha bármi minimális hiba csúszik a rendszerbe, akkor eshet meg, hogy akár 3-5 nappal előbb vagy később jön meg a menstruáció. Nézzük, mi okozhatja a zavart, ha a terhességet már kizártuk.

1. Petefészekciszta vagy PCOS

Az ovuláció szoros összefüggésben van a méhnyálkahártya leválásával. Ha tehát zavar lép fel a peteérés során, az befolyásolja a menstruációs ciklust is. Egyre gyakoribb, hogy ennek hátterében PCOS, azaz policisztás ovárium szindróma áll.

2. Stressz

A lelkileg megterhelő időszakokban stresszhormon szabadul fel a szervezetünkben, ami károsan befolyásolja az egyéb hormonális működéseket és ezáltal a menstruációs ciklust is. A szervezetünk úgy értelmezi, teljesen jogosan, hogy a stresszes időszak nem megfelelő a gyermekvállalásra, így a menstruáció is elmarad, lehetetlenné téve ezáltal a teherbeesést.

Késik a menstruációd? A 5 leggyakoribb ok, a terhességen kívül

3. Gyógyszerek

Egyes betegségek és gyógyszerek befolyásolhatják a menstruációs ciklust. A fogamzásgátlók szedése során csak menstruációszerű vérzés jelentkezik, míg a fogamzásgátló injekció alkalmazása során teljesen ki is marad.

4. Hirtelen fogyás vagy túlzásba vitt sport

A hormonszint és a menstruációs ciklus nagyban függ a testzsírszázaléktól. Ilyen esetekben gyakori, hogy késik vagy rendszertelenné válik a ciklus. Ez is tulajdonképpen a szervezet egy nagyon intelligens válasza a kedvezőtlen fogantatási körülményekre.

5. Klimax előtt időszak

A változó kor előtt álló nők esetében előfordulhat, hogy még fogamzóképes időszakban vannak ugyan, de a menstruáció kezd elmaradozni, rendszertelenné válni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top