Egészség

Cukorfüggőnek neveljük a gyerekeinket?

Egy gyermek sem úgy jön a világra, hogy túrórudiért rimánkodna a szüleinek, valahol ovi felé félúton azonban általában már ott tartunk, hogy édességgel jutalmazzuk a gyerekeinket.

Ha sír, ha örül, ha ünneplünk, ha csak egy átlag kedd délutánon szeretnénk mosolyt csalni az arcára, akkor adunk egy kis édességet a gyereknek. Belénk van kódolva a cukor és az öröm összefüggése, már a mi gyerekkorunkban is abból éreztük, hogy a nagymama mennyire szeret minket, hogy a kedvenc sütinket sütötte, ha meglátogattuk. Csak közben mi már tudjuk, hogy a cukor egyáltalán nem ártalmatlan, ezért fontos lenne, hogy a gyerekeink életében kevésbé legyen főszereplő, mint most.

Nem véletlen, hogy a gyerekek annyira odavannak az édességekért: ez természetes, hozzátartozik a túlélési ösztönhöz.

De mára ez mértéktelenségbe torkollt, aminek eredménye az lett, hogy minden harmadik gyerek túlsúllyal küzd, és ez a szám kutatók szerint megháromszorozódik a következő 30 évben. A napi ajánlott cukormennyiség 3-8 teáskanálnyi lenne, ám jelenleg ennél háromszor, négyszer többet esznek meg naponta a gyerekek. Mire 8 évesek lesznek, 21 teáskanálnál tartanak, kamaszkorukra pedig 34 teáskanálnyi mennyiség is lecsúszik naponta. A cukor pedig közrejátszhat aztán, ha cukorbetegség, magas vérnyomás vagy elhízás alakul ki felnőttkorukra.

Cukorfüggőnek neveljük a gyerekeinket?

Ha pedig ez még nem lenne elég ijesztő, akkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy a pillanatnyi örömért, amit az okoz a gyereknek, hogy viszünk egy szelet csokit mindennap, mikor érte megyünk az oviba, függőséggel fizethet. Patkánykísérletekkel bizonyították, hogy a cukor ugyanazt a területet aktiválja az agyban, mint a kokain, és az állatok a klasszikus drogfüggőség tüneteit mutatták, mikor cukrot etettek velük.

Természetesen mindez nem ítélkezés, hiszen a cukros ételeket rengetegen használjuk jutalmazásként nemcsak a gyerekeinknél, hanem saját magunknál is. Azt hisszük, nem csinálunk vele bajt, hiszen csak időnként vetjük be, végső fegyverként. Pedig igazából sokszor észre sem vesszük, ahogy a cukor a napi rutin részévé válik. Ha megnézzük egy gyermek reggelijét, akkor a leggyakrabban valamilyen édességet találunk, ízesített kukoricapelyhet, lekváros kenyeret, kakaós csigát… Ha visz tízórait az iskolába, csomagolunk egy kis sütit, csokit, müzliszeletet, bármilyen édességet a szendvics mellé. Nem direkt akarunk rosszat a gyerekünknek, egyszerűen csak erre áll rá a kezünk, neki pedig erre készült fel a gyomra, már egyre többet kívánja a cukros ételeket. És persze sosem elég egy darab keksz vagy egy kocka csoki, ha már elkezdi enni, nehéz abbahagyni. Máris kész egy rendkívül egészségtelen és veszélyes étkezési szokás, amit továbbvisz magával felnőttkorára.

Mit lehet tenni a cukorfüggő gyerekekkel?

Először is vizsgáld meg gyermekedet, hogy tényleg függ-e a cukortól. Az alábbi tüneteket keresd:

  • rendszeresen eszik nagy mennyiségű cukros ételt,
  • késő éjszakáig nem tud elaludni,
  • gyakran hangulatingadozásai vannak,
  • folyton éhes,
  • nehezen figyel oda huzamosabb ideig egy feladatra,
  • extrém válogatós.
Cukorfüggőnek neveljük a gyerekeinket?

Ha nem vagy biztos az eredményben, a leghatásosabban úgy tudod eldönteni, ha kiiktatsz otthonról minden cukortartalmú ételt. Ebbe beletartoznak a gyümölcslevek, kukoricapelyhek, nyalókák, gumicukrok, palacsinta, müzliszeletek, csipszek, fehér kenyér, tészták, kekszek, fagyik, gyümölcsjoghurtok és még ezernyi más termék, amikben rejtett cukor van. Vásárolj be úgy egy hétre, hogy alaposan átvizsgálod az ételek címkéit, és csak olyat vegyél, amiben tényleg nincs hozzáadott cukor. Majd nézd meg, hogyan reagál a gyermeked erre a változásra. Ha kiborul, zaklatottá válik, kezelhetetlennek érzed, akkor itt az ideje, hogy leszoktasd a cukorról, mert komoly következményei lehetnek felnőttként a függőségének. Az biztos, hogy nem lesz egyszerű folyamat, és rengeteg türelemre lesz szükséged.

5 tipp, hogy leszoktasd a gyermeket a cukorról

Legyél te a példa!

A gyerekek mindent – de tényleg mindent – a szüleiktől tanulnak el elsősorban. Ellesik anyától és apától az étkezési szokásokat is. Úgyhogy ha szeretnéd, hogy egészségesebben étkezzen a gyermeked, akkor magadon kell kezdened a változást. Gondold át, hányszor nyúlsz édesség, nasi után. Mindig eszel desszertet ebéd után? Teljesen feleslegesen mondod a gyereknek, hogy ne egyen annyi édességet, ha közben tőled azt látja, hogy szerves része az életednek a cukor. Mutasd meg, hogyan kellene étkeznie, úgy, hogy jó útra tereled magadat.

Cukorfüggőnek neveljük a gyerekeinket?

Ha szülés előtt állsz, már most kezdj hozzá!

Minél előbb elkezded a cukor nélküli életet, annál jobb. Nem kell leszoktatni a gyereket a cukorról, ha rá sem szokik, ezért legyél tudatos ebben a kérdésben már születésétől kezdve, és ne adj neki feleslegesen édességet. Nem attól lesz szép gyerekkora, ha cukros ételeket eszik. Egészen pici korától nevelheted úgy, hogy egészséges viszonyban maradjon a cukorral.

Koncentrálj az egészségre!

Ne úgy akard meggyőzni a gyereket, hogy miért ne egyen cukrot, hogy az elhízással ijesztgeted, vagy hogy le kellene fogynia. Inkább csak emlegesd minél többször azt, hogy cukor nélkül egészségesebb élete lehet. Azért nem szabad a fogyókúrával, elhízással túl sokat tömni a gyerek fejét, mert azzal csak azt kockáztatod, hogy később nagyobb eséllyel lehet evészavara. Inkább a boldog és kiegyensúlyozott életről mesélj neki, aminek az egyik kulcsa az egészséges test.

Hagyd meg a választást a gyereknek!

A gyerekek képesek rá, hogy az egészséges ételek mellett döntsenek, főleg, ha azt érzik, ezt helyeslik a szüleik. Ha megtiltod a cukrot, az csak ellenállást vált ki a gyermekben, és kerülőutakat fog keresni, hogy hol tudná máshol megszerezni magának az édességeket. Viszont ha belülről jön, és a saját döntése, hogy egészségesen akar étkezni, és nem érzi kényszernek, akkor hosszú távon és tudatosan fog figyelni anélkül, hogy veszekedni kellene vele. A tiltás helyett inkább azzal a trükkel élj, hogy otthon csak cukormentes ételekhez legyen hozzáférése – amíg a te kezedben van a bevásárlólista, addig ezzel nagyban segítheted, hogy a különböző választási lehetőségei mind egészségesek legyenek.

Cukorfüggőnek neveljük a gyerekeinket?

Mindig legyen B terved!

Előállhat rengeteg olyan helyzet, amikor csak cukros ennivaló áll a rendelkezésetekre. Például elmentek egy szülinapi partira, ahol pizza van és torta, hozzá pedig üdítőt lehet inni. Legyen mindig a tarsolyodban cukormentes lehetőség a gyermeked számára, vigyetek ételt, italt magatokkal, vagy egyetek otthon előtte, hogy minél kevesebb nasit akarjon ott helyben enni. Az a legjobb, ha több anyukával összefogtok, hogy támogassátok egymást és a gyerekeket az egészséges életmódban.

Az alkohol és a drog veszélyeire felhívjuk a gyerekeink figyelmét, ebbe a sorba most már be kell illesztenünk a cukrot és feldolgozott élelmiszereket is. A gyerekeink megérdemlik, hogy egészségesen éljenek, nekünk pedig megvan minden eszközünk hozzá, hogy megtanítsuk őket, hogyan figyeljenek a testük igényeire, és ne vesszenek el a cukorfüggőségben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top