Egészség

Új életet kapott a súlyos agykárosodást szenvedett kislány

A 2 éves Eden Carlssont különleges oxigénterápiával kezelték az orvosok, miután a házuk medencéjébe esett, és 15 percig volt a jéghideg víz alatt. A kislány súlyos agykárosodást szenvedett.

A kislány 2 évesen esett a családi ház udvarán álló medencébe, ahol negyedórát töltött az 5 Celsius-fokos víz alatt, míg rátaláltak. Életéért 100 percen keresztül küzdöttek az orvosok, azonban a kis Eden így is súlyos agykárosodást szenvedett. Miután egy hónappal a baleset után kiengedték a kórházból, mozgása koordinálatlanná vált, az ingerekre nem reagált.

Paul Harch és orvoscsapata mégis megkísérelte a lehetetlent: különleges oxigénterápiában részesítették a vegetáló kislányt, orrán keresztül tiszta oxigént kapott, amelyet kezdetben túlnyomás nélkül, majd nyomás alatt juttattak a szervezetébe. A terápia után az immár 3 éves kislány újra tud beszélni, és bár segítséggel, de ismét képes járni. Az orvoscsapat szerint az agy sérült fehér- és szürkeállománya helyreállt, ami az oxigénterápiának köszönhető.

A Német Baleseti és Akut Orvostudományi Társaság elnöke, Christoph Dodt szerint azonban “nehezen hihető, hogy két hónap után segít az oxigénterápia”. Szerinte a kislány példája nem bizonyítja a terápia feltétlen sikerességét. A szakember hozzáteszi, hogy az amerikai orvoscsapat jelentéséből nem derül ki egyértelműen, hogy a gyerek javulása valóban a terápiának köszönhető, vagy agyi sérülése volt kisebb, mint azt a kezdetekkor feltételezték.

Az orvos szerint nem szokatlan, hogy kisgyerekek hosszabb időt is túlélnek a víz alatt, főleg, ha az a víz hideg. Eden szüleinek medencéjében a víz csak ötfokos volt.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top