A legtöbb főzés közben megmaradt héj teljesen jól felhasználható. Ahogy nagyanyám mondta mindig: “az alma héjában van a vitamin, dehogy hámozom meg”, és lám, most kiderül, hogy igaza volt, pedig anno, gyerekkoromban mennyire bírtam haragudni ezért a mondatáért. A legjobban felhasználható héjak persze a citrusfélékről és krumpliról esnek le nekünk, de azért rejt ez a lista egyéb meglepetéseket is. Ha nem tudjuk rögtön a főzés után felhasználni ezeket az értékes kis kincseket, akkor nyugodt szívvel fagyasszuk le későbbre.
- A zsíros szennyeződések tisztítására: Mielőtt mindenféle vegyszer után nyúlnál, előbb szórd be a kérdéses, zsíros területet sóval vagy szódabikarbónával, majd egy kis idő után dörzsöld át citromhéjjal. A márvány túl érzékeny hozzá, de egyéb, szokásos felületeken csodát tesz.
- Fényesítsd ki a kávéskannát: Az üvegkanna elszíneződik a sok kávétól. Tegyél jeget, sót és citromhéjat az üres kannába, kevergesd pár percig, ürítsd ki és máris csillog-villog.
- Tisztítsd meg a teáskannát: A teáskanna belső fala úgy be tud barnulni, hogy bárhogy sikálod, sehogy sem sikerül újjá varázsolni. Engedd tele vízzel és egy nagy maroknyi citromhéjat dobj bele, majd így forrald fel benne a vizet. Hagyd utána kihűlni a vizet legalább egy órát, öntsd ki belőle a vizet, és máris szép tisztává válik.
- Fess ruhát: A gránátalma héja pompásan színezi be a textileket. Használj tiszta héjakat, annyit, hogy befedje a kiválasztott anyagot. Tedd a héjakat egy tálba és önts rá forró vizet, hagyd úgy egész éjjelre. Reggel távolítsd el a héjakat a vízből és tedd bele a benedvesített textilt. Lassú tűzön melegítsd egy óráig, majd hagyd a vízben hűlni egy éjjelen át. Öblítsd ki hideg vízben, onnantól kezdve pedig mosd hasonló színekkel.
- Készíts citrus ízesítőt: A citrusok (citrom, lime, narancs, grapefruit) héját szárítsd 3-4 napig, majd daráld le. Egy tiszta üvegben tárold.
- Készíts citrusos olívaolajat: Egy üvegben citrushéjakat és olívaolajat keverj össze, majd legalább 6 órán keresztül hagyd pihenni. Salátákhoz tökéletes.
- Készíts házi chipset: A krumpli héját nemcsak akkor lehet megenni, ha héjában sült krumplit készítünk. Locsold meg a héjakat olívaolajjal és citromlével, majd tedd a sütőbe 220 fokra. Nagyjából 10 perc alatt aranybarnára sül és remek chips lesz belőle.
- Készíts zöldséges alaplét: Krumpli, hagyma, sárgarépa héja, póréhagymavégek és minden, ami zöldség héja, menjen egy fazékba vízzel, forrásig hevítve. Friss fűszerekkel még bolondíthatod, de önmagukban is tökéletes alaplevet adnak.
- Tartsd puhán a barnacukrot: Általában a barnacukor, nádcukor az, ami a tartójában összeáll egy tömbbé, és nehéz használni. Segíthet ezen egy kevés citromhéj, hogy lágy és kezelhető maradjon a cukor.
- Készíts banános arcradírt: A babánhéj belső felét hintsd meg cukorral, hagyd egy kicsit állni, majd ezzel dörzsöld át a testedet, mielőtt zuhanyoznál.
- Frissítsd fel az arcodat: Ahhoz, hogy hirtelen felfrissüljön a bőröd, narancs- vagy grapefruithéjra lesz szükséged, amit pakolj az arcodra, a szemkörnyéket kihagyva. Hagyd pár percig hatni, majd meleg vízzel öblítsd le.
- Hidratálj: Az avokádó héja tökéletes hidratáló az arcodnak, tedd a bőrödre pár percre, hogy hadd szívja be az összes vitamint belőle.
- Tüntesd el a karikákat: A szemed alatti karikákat, puffadtságot hatékonyan el tudod tüntetni a krumpli héjával, ha a nedves felével letakarod 15 percre a szemed vele.