Egészség

Magasabb összegű táppénzt kapnak a férfiak, mint a nők

Tavaly összesen 85,6 milliárd forint táppénzt fizetett ki az állam.

Az év első három hónapjában 59 és 64 ezer között mozgott az alkalmazásban álló táppénzesek száma, januárban átlagosan 6,6 napot, februárban 7,9 napot, márciusban pedig 8,1 napot töltött e kör betegszabadságon üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatt – írta a Világgazdaság csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

Az idén 4646-an váltak baleset miatt három napnál hosszabb időre munkaképtelenné, a lap összeállítása szerint üzemi balesetek miatt a biztosító több mint 9 milliárd forintot fizetett ki, ebből 5,7 milliárdot férfiaknak, 3,3 milliárd forintot pedig nőknek.

A táppénzesek összesen 1,8-1,9 millió napot voltak távol a munkahelyüktől január és március között.

Tavaly összesen 85,6 milliárd forintot fizetett ki az állam táppénzre, a nőknek 49,2 milliárd forintot, a férfiaknak 36,3 milliárd forintot. A táppénzkiadások egy részét a gyermekek után járó ápolási táppénz teszi ki, amely tavaly 4,2 milliárd forintra rúgott, és jellemzően a nők vették igénybe.

Egy napra átlagosan 3386 forint táppénzt fizetett ki az egészségbiztosító 2016-ban, a gyermekek után járó táppénz összege 3291 forint volt, a baleseti táppénz pedig 6124 forint naponta. A férfiak átlagosan 8 százalékkal magasabb összegű táppénzt kaptak, mint a nők, ami a keresetkülönbségből is adódik.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top