Egészség

Téged is kínoz? A hüvelygyulladás jelei

Kevés olyan nő van, akit életében ne ért volna utol kisebb, vagy nagyobb mértékben a hüvelygyulladás. Komolyan kell venni, a későbbi szövődmények elkerülése érdekében pedig minél előbb kezelni is kell.

Mivel sokféle oka lehet a hüvelygyulladás kialakulásának, majd minden nőt érintett már életében, vagy éppen ebben a pillanatban is a hüvelygyulladás tüneteitől szenved. Ahhoz, hogy minél előbb megszabadulj a hüvelygyulladással járó kellemetlen, tünetektől, nem szabad elbagatellizálni a dolgot, és várni, hogy majd magától megoldódik.

A hüvelygyulladás legjellemzőbb jelei

A hüvelyben normálisan is vannak jelen különféle baktériumok vagy gombafajták, de ha ezek nem szaporodnak el túlzottan, akkor nem okoznak problémát. A fehér folyás teljesen természetes velejárója a női létnek addig, amíg teljesen szagtalan és valóban fehér, illetve átlátszó színű. Hüvelygyulladásra az alábbi tünetek megjelenésekor kell gyanakodni:

A tünetek persze nem minden esetben jelentkeznek egyszerre, de bármelyik tünetre reagálnunk kell, hogy idejében kezelhessük a hüvelygyulladást.

Téged is kínoz? A hüvelygyulladás jelei

A hüvelygyulladás típusai

A kiváltó okok és természetesen az ezzel járó különféle tünetek alapján, a hüvelygyulladásnak többféle típusa lehet:

  • Gombás fertőzés. Ezt leggyakrabban a Candida albicans gombafaj túlzott elszaporodása okozza. A gombafertőzés okozta hüvelygyulladás égő, viszketéssel, sűrű folyással és szex és pisilés közbeni fájdalommal jár. Antibiotikum tartós szedése okozhatja a gombák elszaporodását.
  • Bakteriális fertőzés alakulhat ki a hüvelyben, ha a lactobacillus fajok kisebbségbe kerülnek és nem tudják kordában tartani a kórokozó baktériumokat, ilyenkor megváltozik a hüvely pH-ja. A bakteriális hüvelygyulladás tünete a szürkés színűre változott folyás, mely erőteljes halszagot áraszt.
  • Trichomonas parazita okozta hüvelygyulladás, amely szexuális úton terjed. Férfiaknál húgycsőgyulladást okozhat. Kellemetlen szagú, bő hüvelyi folyást eredményez a nőknél.
  • Külső irritáció okozta hüvelygyulladás fordulhat elő különböző kemikáliák túlzott használata miatt. Spermicidek, intim mosakodók, hüvelyöblítők, hüvelykúpok és -tabletták elvékonyítják a hüvelyfalat, s égő, viszkető érzést keltenek. Hasonló tünetekkel jár a menopauza során jelentkező hormonszintcsökkenés is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top