A tomboló kánikulában sokan a fagyiban látjuk az egyetlen mentsvárunkat. Az első nyalás a hideg fagylaltból először felüdülést jelent, aztán valami történik: hasogatni kezd a fejünk, szinte migrénes fejfájás tör ránk. De miért?
A jelenséget a tudomány is fagyifejfájásnak vagy agyfagyásnak nevezi, és akkor következik be, ha jeges italba kortyolunk, vagy egy jéghideg gombóc fagyiból kanalazunk. Ahogy a hideg a szájpadláshoz ér, az idegek túlreagálnak, az agy érhálózata pedig hirtelen kitágul, hogy megvédje az agyat a csökkenő hőmérséklettől. Bár a dolog mindössze pár percig tart, a fejfájás olyan intenzív, hogy sokkal hosszabbnak érezzük.
A megoldás szerencsére nem az, hogy megtartóztatjuk magunkat a fagyitól: elég, ha a szájpadlást ismét valami meleggel érintkeztetjük. Ez lehet bármilyen meleg étel vagy ital, de akár a saját nyelvünk is. Ez újra normalizálja a hőérzetét, és az idegek tudatják az aggyal, hogy minden rendben van – csak fagyiszünetet tartunk.