Egészség

Így akartak bennünket lehúzni “rákcsodaszerekkel”

Betegséggel küzdő bloggerünk nyomozott, és megkérdezte a csodás gyógyulást ígérő szerek árusítóit, hogy mennyiért, mit ajánlanak a gyógyulására. Aztán megkérdezett egy orvost is, mit gondol ezekről.

32 éves koromban (azt, hogy az mikor volt, majd a végén elárulom) derült ki, hogy mellrákom van. Az első CT-leleten ez így szerepel: “met pulm, met hep” ami annyit tesz, hogy mellrák tüdő- és májáttétekkel. Az orvos kemoterápiát, műtéteket és hormonterápiát ajánlott.

A rákbetegek a legtöbb gyógyszerüket kiemelt támogatással kapják, ami azt jelenti, hogy egy pár száz forintos, úgy nevezett dobozdíjat kell fizetniük. Én, ha a rákhoz kapcsolódó gyógyszereimet nézem, havonta 1500 forintot fizetek. Ha ehhez hozzáveszem a többi gyógyszeremet is, és ebben már aztán tényleg minden benne van az orrspray-től a fájdalomcsillapító tapaszig, kiszámoltam, 10 261 forintba kerül mindez egy hónapban.

Amire sokat költünk (már aki), azok a csodás gyógyulást ígérő, “a szomszéd valahol hallotta” mondattal induló, természetes vagy éppen nem, de állítólag rendkívül hatásos szerek. Végignéztem a “csodaszerek” honlapjait, felhívtam őket, érdeklődtem, mit ajánlanak  a betegségemre, és mindezt mennyiért. 

Abban, hogy jobban megismerjük a háttereket, dr. Csupor Dezső, a Ködpiszkáló blog létrehozója, gyógyszerész, egyetemi docens, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke fog segíteni. 

Dr. Csupor Dezső
Dr. Csupor Dezső

Gyógygombák

A gyógygombákról egy dolgot tudhatunk biztosan, hogy a honlapjuk szerint univerzálisak. Gyakorlatilag a hajhullástól a bármilyen súlyos betegségre jók. Ha a hatékonyságot a tévés megjelenésekben mérnénk, akkor most mennék, és minden pénzemen gombakapszulákat vennék. Na de tájékozódtam, és e-mailben kértem segítséget. Egy ilyen betegséggel küzdőnek, mint én, háromféle készítményt ajánlottak, amiből az egyik sima C-vitamin – ez az összetevők leírásából kiderült –, csak valami nagyon kacifántos neve van. Mondjuk az már sokat elárul, hogy egyiknél sincs feltüntetve, hogy konkrétan milyen hatásai lehetnek. Tegyük fel, elhiszem, hogy jó.

  • Szóval, ha ezt választom, és abban az adagolásban, amit írnak róla, akkor ez egy hónapban 46 230 Ft. Cserébe természetesen minden létező problémámra megoldást nyújt néhány hónap után.

Dr. Csupor Dezső: “Az úgynevezett gyógygombák csoportjába nagyon sok, megjelenésében és összetételében igen különböző gomba tartozik. Ezek jelentős részét a Távol-Keleten alkalmazzák a népi gyógyászatban, egy részüket daganatos betegségek esetén is. Néhány gombával embereken is végeztek vizsgálatokat, s van olyan faj, amelynek dúsított kivonatát Japánban daganatos betegségek kiegészítő gyógyszereként alkalmazzák. Magyarországon azonban a bizonyítottan hatásos szer nincs forgalomban, s a boltokban kapható gombatermékekkel az a legnagyobb probléma, hogy nincs rá garancia, hogy a bennük található darálmány/kivonat minősége és mennyisége megfelelő hatást tud biztosítani. Az azonban bizonyos, hogy a gyógygombáknak (és hangsúlyoznám: azok magas szinten ellenőrzött készítményeinek) csak a kiegészítő terápiában lehet helye.”

A Maitake gomba (Fotó: Profimedia)
A Maitake gomba (Fotó: Profimedia)

Víz

Ez az a “…csökkentett” víz, amely – most olvastam – klinikai kutatásokkal bizonyítottan hatékony a rák ellen. Illetve, ha sima ásványvíz meg minden helyett csak ezt iszom, akkor tutira meggyógyulok. Ezt írják az oldalukon:

Így akartak bennünket
  • Ha azt veszem, amit a telefonban ajánlottak (nem a legolcsóbbat hívtam fel közülük), akkor egyhavi adag, ha csak napi másfél litert iszom, 47 520 Ft. Viszont egy idő után ajánlott lenne áttérnem egy másikra, mert ugye nem szeretném, ha a rák nyerne, akkor azonban ugyanez a havi adag már 57 360 Ft. És akkor még nem ittam annyit, amennyit kellene.

 Dr. Csupor Dezső: “Nincs olyan víz, amely bizonyítottan gyógyítaná a rákot. Vannak tetszetős elméletek arról, hogyan kell kezelni a vizet a rákellenes hatás elérésére, de tény: egyetlen esetben sem sikerült olyan daganatellenes hatást igazolni, amely által gyógyszernek tekinthetnénk a vizet.”

Tápszernek álcázott tabletta

A hirdetés szerint speciális daganatos betegeknek kifejlesztett tápszer. Tök jó, ha beszedem, nem kell ennem, és így akkor spórolok is vele. Összetételét tekintve pár vitamin, ásványi anyag és aminosav. Szóval ez állítólag rákosoknak elengedhetetlen, akkor kell kezdeni, ha gyanakszol, hogy rákos vagy, és tünetmentesen is fél évig minimum kell – írja a gyártó a honlapon.

Így akartak bennünket
  • Ez havi bontásban 31 960 Ft. Vagyis, ha csomagban veszem, akkor kedvezményes, csak 29 990 Ft.

Dr. Csupor Dezső: “Az ilyen tápszerek »hatóanyagai« tulajdonképpen az étrend részei. Kérdés, hogy megnövelt mennyiségben fogyasztva ezeket mennyiben vannak a daganatos beteg hasznára. Sok állatkísérlet mellett a »legmeggyőzőbb« érv az a humán vizsgálat, amely a tolerálhatóságot és a biztonságosságot igazolta. Ez mind szép, de ahhoz, hogy egy daganatos beteg súlyos tízezreket adjon ki havonta, a daganatellenes hatást kellene igazolni embereken – ami viszont még nem történt meg.”

Így akartak bennünket

B17 “vitamin”

 Az előzőkkel ellentétben a B17-et nem olyan könnyű megszerezni, igaz, van egy magyar nyelvű, nagyon furcsán kinéző oldal – direkt nem linkeljük ide –, ahonnan lehet rendelni. A daganatok.hu-n, amit onkológusok írnak, kifejtik, miért nem gyógyítja a rákot a B17. Ha nagyon akarnám, azt is elnézném, hogy számos országban betiltották, nálunk is csak Mexikóból lehet rendelni. Na de a furcsa magyar honlap azt írja, hogy az állapotom szerint napi négy tablettára van szükségem az 500 mg-osból.

  • Amit találtam: egy doboz eredeti mexikói szállítmány 34 900 Ft.

Semmi pluszinformáció esetleg arról, hogy hány tabletta van benne, vagy mennyiért hozzák ide nekem a gyógyszerhamisítás országából. Azt már említeni se merem, hogy hány olyan netes fórummal találkoztam már, ahol a feleslegessé vált adagokat árulják, mert már nincs rá szükség. Természetesen nem azért, mert semmire nem jó, hanem mert túl későn kezdték adni. Ami nyilván az orvos hibája.

Dr. Csupor Dezső: “A B17-vitamin nem vitamin, elnevezése csak a marketing része. Egy olyan anyagról van szó, amelyből az emberi szervezetben cianid képződik, amely – a »feltalálók« szerint – szelektíven mérgezi a daganatsejteket. Ez sajnos nem így van, ezért, ha a B17-vitamint megfelelően nagy dózisban alkalmazzuk, mérgezés, halál is lehet az eset vége. Kisebb dózis esetén pedig a daganat sem pusztul…. Kifejezetten veszélyes az ezzel való kísérletezés.”

A tea

Igen, ez az a rákosoknak “must have” teakeverék. Évek óta talán a legnépszerűbb, amit a diagnózis után az első két percben ajánl valaki, akinek a valakijének a valakije issza, és jó. Találtam hozzá egy weblapot, ami nekem mondjuk maga a káosz, de ez persze lehet az én bajom is, fene a minimalizmusba. De kitartó és nyitott vagyok az új dolgokra, kértem telefonos segítséget. Először egy nő vette fel a telefont, aki átkapcsolt “a tea atyjához”, aki fél óra (!) alatt csak arra próbált rávenni, hogy menjek be hozzájuk, és higgyem el, hogy ő külföldön óriási szaktekintély, de a kérdéseimre, hogy mennyibe kerül, hogyan hat, egyszerűen nem válaszolt. Hát nem tudom, de mindegy is, mert azért ennyire nem vagyok nyitott. Szóval kénytelen voltam utánanézni, hogy mégis ebből a szörnyen titkos dologból mennyi lenne egy havi adag. 

  • Ha csak ezt veszem, akkor ez havi szinten 21 000 Ft. De persze három másodperc alatt találtam olyan oldalakat, ahol leírják, hogy e mellé mire van még szükség a hatás érdekében, így nagyon könnyen felszalad az összeg olyan 40 000 Ft-ra.

 Dr. Csupor Dezső: “Éveken át volt forgalomban Magyarországon egy olyan teakeverék, amelyet rákos betegeknek javasoltak. A sok ezer fogyasztó egy része (sajnos) valószínűleg nem értesülhetett arról, hogy a tea forgalmazója ellen bírósági eljárást indítottak. A »csodatea« nem gyógyítja a daganatos betegeket, csak a forgalmazó pénztárcáját… Egyetlen teafajta van, amely okkal hozható összefüggésbe a rákkal: a rendszeres zöldtea-fogyasztók körében bizonyos daganattípusok előfordulása ritkább. Preventív céllal tehát ihatunk zöld teát, ugyanakkor ez az ital sem gyógyít, ha már kialakult a betegség (bármit is olvassunk az interneten a zöldtea-kivonatot forgalmazók honlapjain).”

Fotó: Profimedia
Fotó: Profimedia

Vegyük át, mi történt. Minden boltban meg akartak győzni, hogy amit ők árulnak, az lesz a megoldás a rákomra, és vele együtt minden problémámra, úgy, hogy semmilyen pluszinformációra nem volt szükségük a betegségemmel kapcsolatban, vagy az állapotomról, vagy a gyógyszerekről, amiket szedek. 

Elég volt annyi, hogy rákos vagyok, semmi mást nem kérdeztek sehol. Se azt, hogy milyen rákom van, se azt, hogy milyen kezelést kapok, kaptam, esetleg azt, hogy milyen gyógyszereket szedek. Nekem nem volt lehetőségem ilyesmiket megvenni. Ha lett volna, se engedtem volna, hogy a család erre szórja a pénzt. Őszinte leszek, én hiszem, hogy a szervezet és a betegségek, a rák is, sokkal bonyolultabb és összetettebb dolgok, mint, hogy egyetlen tabletta vagy bármi mindent helyre hozzon, mindent “kijavítson”.

Dr. Csupor Dezső: “Valóban, nincsenek univerzális daganatellenes szerek: minden daganat más, másféle szerre érzékeny. A modern rákterápia is ebbe az irányba halad: az egyre célzottabb kezelésekkel érhető el, hogy a daganatellenes hatás ne járjon súlyos mellékhatásokkal. Olyan típusú csodaszer, amely minden típusú daganatra jó, nincs, és valószínűleg soha nem is lesz.”

És akkor a végére ígértem a diagnózis dátumát. 2013. október, mellrák tüdő- és májáttétekkel. Én azt választottam, amit az orvosok ajánlottak. Alig több mint négy hónappal később túl voltam a kemoterápián, újabb két hónap múlva két műtéten, azóta csak gyógyszert szedek. Több mint három éve vagyok tünetmentes.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top