Egészség

Hálapénz: most kiderül, mennyi pénzt tesznek zsebre az orvosok

Egy biztosító kalkulátorral próbálja segíteni a hálapénz összegének meghatározását.

Műtétre készülünk. Izgulunk, eldöntöttük, most már legyen, utána jobb lesz. A kórházi táska összepakolva. Na de… mennyit adjunk az orvosnak?

Gyakori kérdés, pedig nem kéne, hogy kérdés legyen, hiszen fizetünk az ellátásért, jár a tb-járulékunkért cserébe.

Haragszunk a hálapénzre, hiszen mi sem kapunk senkitől ajándék összegeket, ha csak annyit teszünk, hogy becsülettel elvégezzük a munkánkat. Mégis mi tartjuk fenn ezt a rendszert, hiszen mi gondolkodunk egy-egy műtét előtt: mennyi pénzt adjunk.

Mert talán elvárják, mert mit szólnak, ha nem adunk, mert akkor esetleg nem kapunk odafigyelést, rendes ellátást. Nem tudjuk, mi lenne, de inkább nem próbáljuk ki. Úgyhogy adunk.

Fotó: Tumblr
Fotó: Tumblr

Ennek megkönnyítésében segít egy weboldal, a www.egeszsegokosan.hu, amelynek hálapénz-kalkulátora megmutatja, mennyit adnak általában az emberek egy-egy beavatkozás után.

Az aktuális állás szerint egy gyomortükrözés megúszható már 10 ezerből, de egy combnyaktörés helyrehozásáért már 60-80 ezret penget a többség. Még többre értékeljük az egészséges gerincünket (akár 100 ezret is kifizetünk érte), egy súlyosabb ortopédiai műtét után pedig sokan 150 ezret is ott hagynak az orvosnál. A csúcstartó emellett természetesen a szülés: ezt 150 ezerre taksáljuk. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top