Egészség

Óriási duzzanat a szúnyogcsípés helyén. Ez normális vagy forduljak orvoshoz?

Nyáron, főleg vízparton, sajnos lehetetlen elkerülni a szúnyogokat, és az ezzel járó kellemetlen szúnyogcsípések is megsokszorozódnak. Mire kell figyelni, ha a szervezetünk túlzott allergiás reakcióval válaszol a szúnyoginvázióra? Mi számít még normális bőrpirosodásnak egy szúnyogcsípést követően?

Szinte lehetetlen pontosan megmondani, hogy a nőstény szúnyogok – ők csípnek ugyanis – mire mennek. Az általunk kibocsátott izzadság, illat és a szén-dioxid elegye alapján, a legtöbb esetben a szúnyogok alkalmasnak találják az emberek vérét. A nőstény szúnyogok ugyanis a melegvérű állatok és az ember véréből nyerik ki a peterakáshoz szükséges fehérjét. A csípés során pedig olyan anyagok kerülnek a bőrünk alá, a szúnyogból, amelyekre minden esetben allergiás reakcióval válaszol a szervezetünk. Ennek mértéke extrém esetben kóros is lehet.

Mi számít túlzott allergiás reakciónak?

A szúnyogcsípés során a bőr alá került idegen anyagra reagálva a szervezetünk, nagyon helyesen, hisztamint termel. Ennek látható következménye a szúnyogcsípésnél kialakult bőrpír és duzzanat. Ha kisebb gyerekeket, első alkalommal ér szúnyogcsípés, náluk lehet jóval nagyobb a vörös duzzanat, hiszen az ő szervezetük még nem szokott hozzá. Későbbiekben ez lecsökkenhet. De hevesebb immunválasz akkor is kialakulhat, ha éppen szúnyogirtást követően ér szúnyogcsípés olyan embert, aki a permetszerre allergiás.

Ha a kisebb bőrpirosodásnál vagy duzzanatnál hevesebben reagál a szervezetünk, lázzal, nagyobb bőrfelületre kiterjedő csalánkiütéssel vagy akár a torok bedagadásával, nehézlégzéssel, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

Óriási duzzanat a szúnyogcsípés helyén. Ez normális vagy forduljak orvoshoz?

Mit tehetünk szúnyogcsípés ellen?

Ahhoz, hogy megelőzzük a szúnyogcsípést tehetünk pár dolgot, de teljesen kizárni nem fogjuk tudni.

  • Szúnyogháló felszerelése a nyitható ablakokra, ajtókra.
  • Éjszakára elektromos szúnyogriasztók beüzemelése.
  • Kertbe, grillpartira szúnyogriasztó fáklyák, füstölők használata.
  • Kültéri program esetén, főleg estefelé, fújjuk be magunkat szúnyogriasztó spray-vel, vagy kenjük be magunkat krémekkel. Ezek már teljesen természetes alapanyagokból, illóolajokból összeállított formában is elérhetőek.
  • Figyeljünk arra, hogy a környezetünkben mindig cseréljük a kirakott álló vizeket (medencében, itatóban). A szúnyogoknak ugyanis ezek ideális petelerakó helyek, ahonnan aztán újabb egyedek kelhetnek ki.

Ha már megcsípett a szúnyog

A legfontosabb, hogy megpróbáljuk ne vakarni. Ha sebesre vakarjuk, nehezebben gyógyul. A viszkető érzést, tudjuk jeges borogatással, vagy egy egyszerű jégkockával csökkenteni. És persze van számos házi praktika a szúnyogcsípésre. De léteznek a szúnyogcsípés tüneteinek enyhítésére gyógyszertárban, vagy drogériákban kapható krémek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top