Egészség

45 évembe került, mire megtanultam szeretni a nőt a tükörben

Sylvia alig hároméves volt, mikor egy szörnyű balesetben a teste nagy része megégett. Évtizedekig bujkált a világ elől, mire megtanulta elfogadni magát.

“Az arcomat leszámítva, nincs a testemen egy olyan pont se, ahol ép lenne a bőröm” – kezdte a BBC-nek adott interjúját Sylvia Mac. A háromgyerekes brit anyuka hozzátette, alig hároméves volt, mikor egy szörnyű balesetben a teste nagy részén harmad- és negyedfokú égési sérüléseket szerzett.

“Nem volt meleg víz a lakásunkban, ezért az édesanyám egy hatalmas lábosban forralta a vizet, amit aztán, amikor eléggé lehűlt, a kádba töltött.” Sylvia ebbe esett bele, miközben a testvérével játszott. Azonnal kórházba került, és bár ellátták sebeit, az orvosok azt jósolták, nem éri meg a másnapot. “A szüleim még az utolsó kenetet is feladatták a pappal.”

Sylvia végül túlélte a kritikus időszakot. Azt mondja, ebből az időszakból egyedül a fájdalomra emlékszik. Hozzáteszi, később sem lett lényegesen könnyebb az élete. Amikor csak tudta, rejtegette a testét, és rajta az égési sérüléseket, mert úgy érezte, mindenki csak nevet rajta. Az iskolában például konkrétan pánikrohamot kapott, mikor a testnevelő tanára kötelezte arra, hogy zuhanyozzon a többiek előtt.

Kép forrása: Ena Miller / BBC
Kép forrása: Ena Miller / BBC

A ma már háromgyerekes anyuka azt mondja, az égési sérülései miatt ismerkedni is csak nehezen tudott. Szerencsére összetalálkozott a fiúval, akit egyáltalán nem zavartak a hegei, sőt, úgy tartotta őt csodálatosnak, ahogy volt. “Persze, hogy azonnal beleszerettem, és hozzá is mentem feleségül” – mondja.

Sylvia azt mondja, sem a házasság, sem a gyermekei születése nem oldotta meg az önértékelési problémáit. Hozzátette, továbbra sem szeretett tükörbe nézni, attól pedig egyenesen irtózott, hogy fotózzák. “Tavaly anyámmal együtt mentünk nyaralni, és miközben a medence partján üldögéltünk, észrevettem, hogy egy férfi videózza a testem.”

Az anyuka felháborodott és megkérte édesanyját, azonnal menjenek máshova. “Mikor megérkeztünk a tengerpartra, láttam, hogy anyámat is megviselték a történtek, hogy magába fordult. Úgy döntöttem, egyszer és mindenkorra elég volt a több évtizedes önsajnálatból, ezért ledobtam a hátamra terített kendőt és pózolni kezdtem. Azóta valahányszor meglátom, hogy valaki a sebhelyeimet fotózza, mosolyogni és pózolni kezdek neki.

Sylvia emellett egy Facebook-csoportot is létrehozott, ahol a hozzá hasonlóaknak igyekszik segíteni!

Olvass még többet az égési sérülésekről az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top