Egészség

Biztos voltam benne, hogy ha nem fordítom el négyszer a kilincset, meg fogok halni – ilyen az élet egy kényszerbetegséggel

A 22 éves ausztrál lány 10 éves korától kezdve vált furcsa félelmeinek a rabjává. Azt mondja, kényszerbetegsége okozta anorexiáját is, ami kis híján megölte őt.

“Mióta csak az eszemet tudom, félek a furcsa számoktól” – vallotta be a Daily Mail című brit bulvárlapnak Genevieve Mora. A 22 éves ausztrál lány a lapnak beszélt arról is, mindössze 10 éves volt, mikor az első tünetei jelentkeztek.

Azon kaptam magam, hogy néhány dolgot többször is megismétlek: például többször meg kellett érintenem a kilincset, mielőtt elmentem volna otthonról, de olyan is volt, hogy legalább négyszer kinyitottam a hűtőt, mielőtt ténylegesen ki is vettem volna belőle valamit.”

“Biztos voltam benne, hogy ha nem fordítom el négyszer a kilincset, meg fogok halni

Genevieve ma már tudja, hogy akkoriban súlyos kényszerbetegségben szenvedett, ami egyik pillanatról a másikra, átvette az irányítást az élete felett. Az agyam meggyőzött, hogy ha nem ismétlem meg az adott mozdulatot, akkor meghalok, vagy a szeretteim közül meghal valaki” – mondja a fiatal lány, aki úgy véli, anorexiás is kizárólag a kényszerbetegsége miatt lett.

14 éves koromban kezdődött. Azon kaptam magam, hogy egyre kevesebbet eszek, de nem azért mert nem kívánom, vagy mert félek az alakom miatt. Nálam más volt az anorexia oka.” Genevieve elárulta, mikor megtagadta magától az ételt, úgy érezte, valamelyest sikerült visszanyernie a kontrollt maga és az élete felett. És ez boldogsággal töltötte el. “Kezdetben csak egy-egy falatot tagadtam meg magamtól, végül már egész étkezéseket.”

“Biztos voltam benne, hogy ha nem fordítom el négyszer a kilincset, meg fogok halni

A fiatal lány azt mondja, hatalmas szerencséje volt, hogy a családja odafigyelt rá és mindenben támogatták őt. “Mikor elkezdtem nem enni, a szüleim már gyanították, hogy valami baj van. Orvoshoz vittek, ahol kiderült a betegségem, amit azonnal kezelni is kezdtek.” Persze a diagnózistól még hosszú út vezetett odáig, hogy Genevieve teljesen egészségesnek érezze magát. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok, de még egy picit tartok attól, hogy egyszer visszajön a kényszerbetegségem.

Olvass még többet a kényszerbetegségről az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top