Egészség

15 év után tért magához a kómából egy férfi

Egy új eljárásnak köszönhetően visszanyerte eszméletét egy 15 éve vegetatív állapotban lévő francia férfi. Bolygóideg-stimulálást eddig még nem végeztek kómás betegeken.

Egy hónap bolygóideg-stimulálás után nyerte vissza eszméletét egy francia férfi, aki 15 éve feküdt kómában egy gépkocsibaleset miatt. A 35 éves férfit egy kísérleti gyógymóddal kezelték, mellkasába idegi ingerlőkészüléket ültettek be, így egy hónap múlva már reagált az egyszerűbb instrukciókra: képes volt elfordítani a fejét, és szemeivel követni tudott egy tárgyat.

A bolygóideg

A bolygóideg (vagus) a test legnagyobb paraszimpatikus idege, az agyat a test számos szervével köti össze, egyebek között felelős a beszédért, nyelésért, lélegzéskor a gége nyitva tartásáért, a szívverés lassításáért, az emésztési folyamatok megindításáért és a gyulladások szabályozásáért. Az agyvelőből ered, és a koponyán áthaladva a mellüregben több irányba ágazik el, szerveket és izmokat behálózva. Ez az ideg az agy és az energiatermelő emésztőrendszer közötti kommunikáció fő vonala.

Egy hónapnyi bolygóideg-stimulálás után a beteg édesanyja arról számolt be, hogy javult a férfi képessége hosszabb ébrenlétre, amikor a terapeuta felolvasását hallgatta. Az agyról készült felvételek is jelezték a javulást. Szélesre nyílt szemekkel, meglepődve reagált például arra, amikor az orvos hirtelen az arca fölé hajolt. Az orvosok szerint a kezelés megmutatta, hogy az agy befolyásolhatósága és helyreállíthatósága még akkor is lehetséges, amikor már szinte minden remény eltűnt.

A bolygóideg-stimulálás (VNS) nem minden agysérülésnél alkalmazható hatékonyan. Angela Sirigu, a lyoni Marc Jeannerod Kognitív Tudományok Intézetének szakembere egy igen súlyos állapotban lévő betegnél próbálta ki a gyógymódot, amelyet széles körben használnak epilepsziában vagy depresszióban szenvedő betegek esetében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top