A legtöbb embernek fontos a haja, ezért is jelent nagy traumát, ha hajhullást tapasztalunk. Az esetek jelentős részében szerencsére a probléma kezelhető, ha azonban genetikai kopaszodásról beszélünk, a táplálkozás sajnos nem javít a helyzeten. A hajhullás majdnem minden férfit érint, a nők esetében ez az arány hozzávetőleg a pasik átlagának fele. A helytelen táplálkozás mellett többek között a krízisek, gyógyszerek, hormonváltozás és egy eltúlzott diéta is okozhat hajvesztést. Ahhoz, hogy elkerüljük a hajhullást, az étrendünknek is megfelelőnek kell lennie. Ha ezt nem tudjuk vállalni, kereshetünk olyan speciális étrend kiegészítőket, amelyek hozzájárulnak az egészséges hajszerkezet megőrzéséhez.
Bár sokan nem tudják, a hajhullás egyik meghatározó oka a cinkhiány lehet. A cink ugyanis fontos a haj növekedéséhez. Mivel a magyarok táplálkozási szokásai nagy átlagban nem a marhahús, a spenót és a dió körül forognak, jó esetben a csirkével és a sertéssel jut be az ásványi anyag a szervezetünkbe. Akik a megszokottnál több hajszállal találkoznak a ruháikon, érdemes úgy táplálkozniuk, hogy a testnek megadják a megfelelő mennyiségű cinket. Vannak olyan speciális készítmények, amelyek a haj számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmazzák, ezért ha úgy érezzük, hogy az étkezéssel nem tudjuk a megfelelő bevitelt elérni, érdemes azok felé fordulni.
De nemcsak cinkre van szüksége a szervezetnek a megfelelő hajnövekedéshez. A vas, a szelén, a kalcium és a kálium és a folsav ugyancsak nagyon fontos hozzá. A vitaminok közül az E-vitamin, a B-vitamin és a C-vitamin szolgálja a haj egészségét. Antioxidánsokra is szükség van a káros folyamatok legyőzéséhez, de a fehérje is nélkülözhetetlen a megfelelő szaruképződéshez. Ugyan a változatos étrendet nem helyettesítik, a legjobb étrend-kiegészítők nagyon sokat segítenek. A házi praktikák közül a hagyma, az almaecet és a csípős paprika fogyasztása a legnépszerűbb azok között, akik a hajukért szeretnének tenni.
Gyakran fogyaszd, ha egészséges hajra vágysz:
- dió
- csirkehús
- lazac
- tojás
- spenót
- marhahús
- mogyoró
- citrusfélék