Egészség

Bezárhatják az ország egyetlen hospice házát

Ha rövid időn belül nem kap segítséget a Magyar Hospice Alapítvány, nem tudják tovább működtetni a hospice házat. Évi 50 millió forint támogatás hiányzik a működésükhöz.

Heteken belül bezárhatják az ország egyetlen felnőtt hospice házát, nem tudják tovább fenntartani a fekvőbeteg-ellátást. A Magyar Hospice Alapítvány igazgatója azt mondta az RTL Híradónak, hogy elfogyott a pénzük, és hiába kértek az egészségügyi államtitkárságtól támogatást, eddig még nem kaptak.

Az ország egyetlen hospice házában 10 ágy van, folyamatosan foglaltak. Olyan betegek kerülnek ide – főleg daganatos emberek –, akiken már nem tudnak segíteni. Emellett körülbelül száz embert pedig saját otthonukban ápolnak a Magyar Hospice Alapítvány dolgozói.

A hospice-ellátásért az alapítvány a Társadalombiztosítótól kap pénzt, ez azonban a költségei felét sem fedezi. A hiányzó összeget eddig magánadományokból, 1 százalékos felajánlásokból gyűjtötték össze, idén azonban nem jött össze ezekből 50 millió forint. Az alapítványnak már csak néhány hétre maradt pénze.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top