Egészség

Öngyilkosságokat előz meg a Facebook mesterséges intelligenciája

Eddig legalább száz öngyilkosságot akadályozott meg a Facebook mesterséges intelligenciája, amely a felhasználók posztjai közt keres erre utaló jeleket.

Egyre nagyobb figyelmet fordít a Facebook arra, hogy kiszűrje és megelőzze felhasználóinak öngyilkosságát. Márciustól az Egyesült Államokban kísérleti jelleggel már nemcsak az ismerősök visszajelzéseire, hanem egy mesterséges intelligencia figyelmeztetéseire is figyel a cég. Az algoritmus megpróbálja kiszűrni azokat a felhasználókat, akik öngyilkosságra készülhetnek.

A HVG úgy tudja, a rendszert mostantól az Európai Unión kívül az egész világra kiterjesztik majd. A március óta futó tesztüzem alatt a Facebook több mint 100 esetben tudott segíteni a felhasználókon, és volt olyan is, amikor a segítség már akkor megérkezett, amikor még ment az élő közvetítés.

A Facebook fejlesztői szerint az algoritmus olyan mintákat keres a felhasználók „viselkedésében”, amelyek öngyilkos gondolatokra utalhatnak. Amennyiben veszélyt észlel, automatikusan segítséget küldhet a felhasználóknak, és/vagy értesítheti azok barátait. A Facebook ezzel csökkentené a segítségnyújtáshoz szükséges időt, ami jelenleg leginkább a felhasználók éberségén és jelentésein múlik – írja a HVG.

Ha te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top