Egészség

Meghalt az ALS-ben szenvedő férfi, aki miatt létrejött az egész jeges vödrös kihívás

46 éves korában elhunyt Anthony Senerchia Jr., akit a 2014 nyarán elindult jeges vödrös kihívás legfőbb inspirálójának tartottak. Senerchia 14 éven át küzdött az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű betegséggel.

2014-ben indult, de két évig biztosan eltartott, amíg tényleg a világ minden szegletének internetére eljutott a jeges vödrös kihívás; a könnyen megvalósítható feladat (önts a nyakadba egy vödör jeges vizet, és az erről készült videót tett fel YouTube-ra) Magyarországon is hamar népszerűvé vált. A kihívás célja az volt, hogy a spontán kialakult mozgalommal felhívják a figyelmet az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű betegségre és az attól szenvedőkre. 

Azt talán kevesen tudják azonban, hogy az egész kihívásnak az inspirálója egy amerikai férfi, Anthony Senerchia Jr. volt, akinek a halálhírét most közölte a család. Senerchia a gimnáziumban futballozott, később a Manhattan College-on szerzett diplomát. 14 évvel ezelőtt diagnosztizálták nála a központi idegrendszer mozgató idegsejtjeit megtámadó, az izmok fokozatos elsorvadásával járó, nem gyógyítható betegséget. Senerchia feleségének unokatestvérét tartják a jeges vödrös kihívás kitalálójának: Chris Kennedy öntött ugyanis először a nyakába hideg vizet azzal a felhívással, hogy Senerchia felesége vagy megismétli a mutatványt, vagy adományoz 100 dollárt az ALS Associationnak. 

A nő elfogadta a kihívást, az erről készült videót pedig posztolta a Facebookjára. Ekkor indult el a lavina: az akcióhoz rengeteg híres ember is csatlakozott, mint például Mark Zuckerberg, Bill Gates, nálunk Palvin Barbara vagy Gönczi Gábor. 

A kihívásnak hatalmas ereje volt: 115 millió dollárnyi adomány gyűlt össze az ALS további kutatására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top