![Renée Zellweger és Leo Woodall](https://nlc.hu/uploads/2025/02/2577-d011-00122r-crop-1.jpg)
Az már egyre inkább világos mindenki számára, hogy a betegséget jobb megelőzni, mint utólag kezelni. Nem is kell nagyon sokat visszamennünk az időben, elég 2-3 generációt átugrani, hogy megtaláljuk a legjobb immunerősítő zöldségeket-gyümölcsöket a népi gyógyászatban. Akkoriban természetesen ezek a mindennapos táplálkozás részesei voltak anélkül, hogy immunerősítőnek nevezték volna őket. Ösztönösen vagy a szüleiktől megörökölt hagyományokból tudták, hogy mikor, mit kell enni ahhoz, hogy egészségesek legyenek.
Immunerősítő kincsek a természetből
- A kasvirág vagy más néven echinacea kiváló immunerősítő, akár kapszula, oldat vagy csepp formájában fogyasztjuk. Használhatjuk a szokásos, őszi/téli megfázások, influenzaszerű tünetek esetén, mivel hatására jelentősen megnő a fehérvérsejtek száma a szervezetben, melyek aztán sikeresen veszik fel a harcot a vírusokkal szemben.
- A shiitake mint gyógygomba már nem csak a japánok és kínaiak kiváltsága. Szerencsére már nálunk is egyre több helyen hozzáférhető ez a természetes immunerősítő alapanyag. Esszenciális aminosavakban, ásványi anyagokban gazdag. De magas a kálium-, kalcium-, réz-, vas-, B- és D-vitamin-tartalma is.
- A fokhagyma kiváló antibakteriális és gombaölő hatásának köszönhetően nagyszerűen használható immunerősítésre, a megfázás tüneteinek enyhítésére. Tisztítja, vitalizálja a szervezetet.
- A gyömbér az egyik legfantasztikusabb fűszernövény, amely egyben gyógynövény is. Gyógyhatását annak köszönheti, hogy nagy mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminok mellett vasat, cinket és magnéziumot is. Ráadásul mindennapi étkezéseinkbe könnyedén belecsempészhetjük a gyömbért, mivel teának, levesekbe, húsokhoz és süteményekbe is kellemes ízélményt ad. Távol-keleti konyhák előszeretettel használják.
![](https://nlc.hu/uploads/2017/10/Immunerosito.jpg)
Immunerősítés
Változtass az életmódodon!
Az elfogyasztott suprefoodokon és vitaminokon túl azért van még itt pár dolog, amit megtehetünk egészségünkért immunerősítés frontján. Állítsunk fel prioritásokat, és tegyük magunkat az első helyre!
- Együnk kevesebb cukrot! Fogyasszunk minél kevesebb finomított cukrot. A cukor ugyanis teljesen felesleges a szervezetünk számára, semmiféle vitamint vagy ásványi anyagot sem tartalmaz, ráadásul hizlal, és gyomrunkban elfoglalja a helyet az értékes táplálék elől, ezáltal csökkenti szervezetünk betegségekkel szembeni ellenálló-képességét.
- A stressz megfelelő kezelése. A stressz teljesen természetes élettani folyamat, így felesleges lenne az elkerülésére törekednünk. Sokkal lényegesebb, hogy megfelelően kezeljük. Reagáljunk a stresszt kiváltó változásokra a lehető legrövidebb időn belül, és alkalmazkodjunk azokhoz a nekünk tetsző módon.
- Pihenés. Ami konkrétan alvást is jelent. Egészségünk megőrzésében igencsak kiemelt szerepet játszik a megfelelő mennyiségű alvás. Ilyenkor ugyanis szervezetünk energiakészlete újra tud töltődni, ami nagyszerű immunerősítő.
- Le a dohányzással! A dohányzás amellett, hogy növeli a rák és a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét, az immunrendszer védekezőképességét is erőteljesen rombolja. A rendszeres dohányosok tehát nagyobb valószínűséggel lesznek náthásak, kapják el az influenzát a téli időszakban.