Egészség

8 immunerősítő tipp, amit már ma alkalmaznod kell az egészségedért

Ha októbertől márciusig folyamatosan beteg vagy, fáj a torkod, vagy folyik az orrod, ráadásul gyakran kerít hatalmába a gyomorfájás is, akkor ideje váltani. Mégpedig életmódot, ami nem egy-két hétre vagy hónapra szól, hanem egy életre. Számos immunerősítő étel és módszer áll rendelkezésünkre, hogy egészségünk szolgálatába állítsuk.

Az már egyre inkább világos mindenki számára, hogy a betegséget jobb megelőzni, mint utólag kezelni. Nem is kell nagyon sokat visszamennünk az időben, elég 2-3 generációt átugrani, hogy megtaláljuk a legjobb immunerősítő zöldségeket-gyümölcsöket a népi gyógyászatban. Akkoriban természetesen ezek a mindennapos táplálkozás részesei voltak anélkül, hogy immunerősítőnek nevezték volna őket. Ösztönösen vagy a szüleiktől megörökölt hagyományokból tudták, hogy mikor, mit kell enni ahhoz, hogy egészségesek legyenek.

Immunerősítő kincsek a természetből

  • A kasvirág vagy más néven echinacea kiváló immunerősítő, akár kapszula, oldat vagy csepp formájában fogyasztjuk. Használhatjuk a szokásos, őszi/téli megfázások, influenzaszerű tünetek esetén, mivel hatására jelentősen megnő a fehérvérsejtek száma a szervezetben, melyek aztán sikeresen veszik fel a harcot a vírusokkal szemben.
  • A shiitake mint gyógygomba már nem csak a japánok és kínaiak kiváltsága. Szerencsére már nálunk is egyre több helyen hozzáférhető ez a természetes immunerősítő alapanyag. Esszenciális aminosavakban, ásványi anyagokban gazdag. De magas a kálium-, kalcium-, réz-, vas-, B- és D-vitamin-tartalma is.
  • A fokhagyma kiváló antibakteriális és gombaölő hatásának köszönhetően nagyszerűen használható immunerősítésre, a megfázás tüneteinek enyhítésére. Tisztítja, vitalizálja a szervezetet.
  • A gyömbér az egyik legfantasztikusabb fűszernövény, amely egyben gyógynövény is. Gyógyhatását annak köszönheti, hogy nagy mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminok mellett vasat, cinket és magnéziumot is. Ráadásul mindennapi étkezéseinkbe könnyedén belecsempészhetjük a gyömbért, mivel teának, levesekbe, húsokhoz és süteményekbe is kellemes ízélményt ad. Távol-keleti konyhák előszeretettel használják.

Immunerősítés

Változtass az életmódodon!

Az elfogyasztott suprefoodokon és vitaminokon túl azért van még itt pár dolog, amit megtehetünk egészségünkért immunerősítés frontján. Állítsunk fel prioritásokat, és tegyük magunkat az első helyre!

  • Együnk kevesebb cukrot! Fogyasszunk minél kevesebb finomított cukrot. A cukor ugyanis teljesen felesleges a szervezetünk számára, semmiféle vitamint vagy ásványi anyagot sem tartalmaz, ráadásul hizlal, és gyomrunkban elfoglalja a helyet az értékes táplálék elől, ezáltal csökkenti szervezetünk betegségekkel szembeni ellenálló-képességét.
  • A stressz megfelelő kezelése. A stressz teljesen természetes élettani folyamat, így felesleges lenne az elkerülésére törekednünk. Sokkal lényegesebb, hogy megfelelően kezeljük. Reagáljunk a stresszt kiváltó változásokra a lehető legrövidebb időn belül, és alkalmazkodjunk azokhoz a nekünk tetsző módon.
  • Pihenés. Ami konkrétan alvást is jelent. Egészségünk megőrzésében igencsak kiemelt szerepet játszik a megfelelő mennyiségű alvás. Ilyenkor ugyanis szervezetünk energiakészlete újra tud töltődni, ami nagyszerű immunerősítő.
  • Le a dohányzással! A dohányzás amellett, hogy növeli a rák és a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét, az immunrendszer védekezőképességét is erőteljesen rombolja. A rendszeres dohányosok tehát nagyobb valószínűséggel lesznek náthásak, kapják el az influenzát a téli időszakban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top