Egészség
Szponzorált tartalom

Mindent a hüvelyfolyásról

Sok nő úgy hiszi, hogy a hüvelyi folyás betegségre utal. Ám ez csak akkor igaz, ha a folyás olyan jellegzetes tüneteket mutat, amelyek egyértelműen problémát sejtetnek a háttérben.

Tudtad, hogy a hüvelyi folyás jótékony, a szerv működő öntisztuló és védekező mechanizmusának a része? Persze ez csak akkor igaz, ha a folyadék színtelen és szagtalan. A mennyisége ugyan változó lehet: ahogyan közeledik az ovuláció, a folyás mennyisége növekedhet, és az állaga is változhat: míg a menstruáció előtt inkább vizes, addig az ovuláció környékén tojásfehérje-állagú lehet. Mindez persze akkor valósul meg, ha a hüvelyben ideális a környezet ahhoz, hogy a hüvelyflóra egyensúlyát fenntartó tejsavbaktériumok jól működjenek, és óvják a szervet a kéretlen baktériumoktól, gombáktól.

Ha bármilyen külső vagy belső ok kapcsán felborul a hüvelyflóra egyensúlya, és csökken a benne lévő lactobacillusok száma, teret nyernek a betegségekhez vezető káros baktériumok és gombák – amelyek ugyan alapjáraton is ott vannak a hüvelyben, ám a megfelelő pH-érték mellett a tejsavbaktériumok környezetében elpusztulnak. (A normális hüvelyváladék pH-ja savas, 4,0–4,5 közötti.) Ha ez nem történik meg, fertőzések ütik fel a fejüket. Ha a folyás sűrű, túrós, és viszketés is kíséri a tüneteket, gombás megbetegedésre gyanakodhatunk. Ha szex közben szúró, csípő fájdalom is jelentkezik, még nagyobb az esélye, hogy gomba szaporodott el a nemi szervben. A megelőzése tejsavbaktériumokat tartalmazó hüvelytablettával, a kezelése kenőccsel és gyógyszeres hüvelytablettával történik általában. Ha sikerült kiirtani a gombát, a hüvely megfelelő pH-ját lactobacillusokat tartalmazó hüvelytablettákkal tehetjük helyre.

 

Ha a folyás színe sárgás vagy zöldes, baktérium okozhatta a fertőzést. Ilyen esetben antibiotikumot kapnak a betegek, és nemcsak őket, hanem a párjukat is kezelni kell. Ugyancsak bakteriális eredetű lehet a szürkés, hígabb jellegű folyás. Jellegzetessége a kellemetlen, halszerű szag. Mindkét esetben antibiotikum segít a gyógyulásban. A gyógyszeres kúra alatt vagy annak befejezése után pedig azonnal vissza kell állítani a megfelelő flórát a hüvelyben, a tejsavat tartalmazó hüvelytabletták segítenek ebben.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top