Egészség

Világelső szabadulószobával küzdhetnek a drogok ellen a magyar diákok

Világviszonylatban is különlegességnek számít az a szabadulószoba, amelyet Budapest XIII. kerületében mutattak be ezen a héten. A szakértő szerint az interaktív megoldás sokkal hatékonyabb, mint a sima prevenciós előadások.

A drogprevenciós szabadulószoba a XIII. kerületi Tüzér utca 56–58. alatt található Prevenciós Központban nyitotta meg kapuit a hétfői avatást követően. A „Tudattörő” nevű szabadulószoba a világon az első, amelynek központi témája a függőség és az attól való szabadulás. A szobát a XIII. kerületi önkormányzat, a kerületi Kábítószer-egyeztető Fórum (KEF), valamint a Nyírő Gyula Kórház OPAI Drogbeteg Gondozó és Prevenciós Központ munkatársainak együttműködésével hozták létre. 

„Számos kutatás készült már az egyes prevenciós módszerek hatékonyságáról” – mondta dr. Kapitány-Fövény Máté, a prevenciós központ pszichológusa. „A leghatékonyabbnak azok az interaktív megoldások bizonyultak, amelyek bevonják a célközönséget, akik így nem csak passzív hallgatóként vesznek részt a prevenciós előadásokon.”

A szakértő hozzátette, hogy a kábítószerekkel kapcsolatban legtöbbször csak a veszélyekről, kockázatokról beszélnek, holott az már bebizonyosodott, hogy ez a fajta elrettentés nem hatékony módszer. „Az interaktivitás, a játékos feladatok bevonása, a gamification módszere nagyon fontos” – tette hozzá dr. Kapitány-Fövény.

„A csoportos beszélgetések, a szerepjátékos gyakorlatok sokkal mélyebben tudják átadni a vonatkozó ismereteket.”

A Tudattörő szabadulószoba ötvözi a játék tevékenységét a csapatmunkával, a szakértők szerint ez növeli a részt vevők bevonódását, de az arra hajlamosaknál csökkenti a szorongást, oldja a gátlásokat és segíti az ismeretek átadását. Az ismeretek együttes elsajátításáról, a kooperatív tanulásról is már számos kutatás kimutatta, hogy milyen áldásos hatásai vannak ezen a téren. 

A szorongás, a depresszió kockázati tényező lehet (Fotó: Andersen Dávid)

Tudattörő: utazás egy drogfüggő elméjében

Magyarország valóságos szabadulószoba-nagyhatalomnak számít, csak a fővárosban található körülbelül száz hasonló szolgáltatást kínáló intézmény, de már a kisebb vidéki városokban is találni belőlük. A drogprevenciós témájú Tudattörő szoba ezért egy aktuális trendet lovagol meg, a kábítószerekkel kapcsolatos felvilágosítást így adja át játékos formában a 14–18 év közti diákoknak, akik iskolájukon keresztül próbálhatják ki az ingyenes szolgáltatást. 

Az irányítóközpontból végig figyelik a bent lévőket, és segítenek nekik, ha elakadnak (Fotó: Andersen Dávid)

A szoba koncepciója egy szerhasználó tudatát szimbolizálja: a diákok egy sötét szobából indulnak, ahol a szóban forgó szerhasználó történetét hallgathatják meg. A színművész Kovács Krisztián kölcsönözte hangját a főszereplőnek, aki vázolja a diákoknak a helyzetet, és szóbeli utasításokkal segíti a szabadulószobában tevékenykedő csapat tagjait. 

Mintha egy lakatlan szigeten lettem volna, és egy hajónak próbáltam volna vészjelzéseket leadni. Ti vagytok a hajó 

– hangzik a narráció a szobába belépve.

A Tudattörő drogprevenciós szabadulószobában a diákok megismerhetik egy függő gondolkodásmódját (Fotó: Andersen Dávid)

A játékosokat egy irányítóközpontból, kívülről folyamatosan megfigyelik, hogy senki ne akadjon el valamelyik feladatnál. A szakmai stáb 14–18 éves diákokból álló, 100 fős mintán, 5-6 tagú tesztcsoportok bevonásával vizsgálta a program hatékonyságát. A szabadulószobába való belépés előtt és szabadulás után gyűjtöttek adatokat a diákoktól, az eredményeket pedig összevetették a tantermi előadások hatékonyságával. 

„Természetesen azt nem várhatjuk, hogy 45 perc alatt (ennyi idő alatt kell kijutni a szobából – a szerk.) csökkenjen a szerhasználat” – magyarázta dr. Kapitány-Fövény Máté. „De azt meg tudjuk nézni, hogy a kockázati tényezők – depresszió, szorongás stb. – szempontjából érzékelhető –e csökkenés.”

A diákoknak különféle, prevenciós témájú logikai feladatokat kell megoldaniuk, miközben megismerik a drogfogyasztással kapcsolatos kockázati tényezőket, illetve a pszichoaktív szerek hatásait is. Miután sikerült kiszabadulni a Tudattörő szobából, a diákok csoportos beszélgetés keretében dolgozzák fel az élményt.

Megvitatják például, hogy szerintük miért kezdett el kábítószert használni a szoba főszereplője, hogyan lehetett volna megóvni ettől, és mi segíthet neki a jövőben, hogy elkerülje a drogokat. Az eddigi visszajelzések alapján a tizenéveseknek nagyon tetszik a szabadulószoba, ezért a prevencióval foglalkozó szakemberek és az önkormányzat munkatársai egyaránt azt remélik, hogy sokan vesznek majd részt a világviszonylatban is egyedülállónak nevezhető programban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top