Egészség

Ebben az országban meztelenkednek a legtöbbet, irigylem is őket

Menő lenne nem zavarba jönni egymás meztelen testének a látványától. Mondom, hogyan értem.

Ha már a finnek megdöntötték a „legtöbb meztelenül fürdő ember” világrekordját, az ATTN összeállított egy videót a finnek meztelenkedési szokásairól. A szaunakultúra miatt nekik teljesen megszokott egymás előtt meztelenkedni. Abban nőnek fel, hogy teljesen oké meztelenül lenni mások előtt, hiszen ez itt egy szauna, szaunázni meg meztelenül kell és kész. 

Egyszerűen annyiról van szó, hogy a finnek teljesen felnőttként tudnak viselkedni egymás meztelen társaságában, ami irigylésre méltó. Régebben a tesiöltözőben például nagyjából a falba bújva öltözködtem, nehogy meglássanak valamit a testemből a többiek. Aztán végül felnőttkoromban, amikor elkezdtem jógára járni, felejtettem el ezt az egész hülyeséget, és ma már meg sem kottyan egy öltözőben meztelenül járkálni. Oké, nem szoktam, de nem zavar sem az enyém, sem a mások teste.

Korábban kipróbáltam a meztelen jógát is, nem csináltam belőle rendszert, de oltári büszke voltam magamra utána. Szóval irigylem a finneket, na. Sajnos Magyarországon a meztelenül szaunázásnak nincs nagy kultúrája, pedig olyan szép lenne. Egyszer Makón vetettem be magam a meztelen szaunába, és nyugdíjas csoportok öt percenkét jöttek be megtekinteni. (Az meg, hogy a meztelen szauna merülőkádja, meg zuhanyzója ugyanaz volt, mint a nem meztelen szaunáé, másik kérdés.) Egy idő után marha kellemetlen volt, hogy nem lehet felnőtten viselkedni, és stírölni kell, meg bámulni, pedig csak fürdőruha nélkül akartam szaunázni. Nekem a fürdőruhás szaunázás rémálom, nem mellesleg nem túl egészséges, ahogy a klór a fürdőruhádból elpárolog a szaunában bele a tüdődbe, meg másokéba. A másik extrája, hogy ki volt írva, hogy ez itt egy meztelen szauna, nem lehet fürdőruhába beülni… persze, azért beültek.

Szóval jó lenne ezt a meztelenség dolgot olyan felnőtten kezelni, mint a finnek, persze nincsen bizonyítékom, hogy a meztelen szaunázástól jobban működik a társadalmuk. De milyen szép lépés lenne ez a világbéke felé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top