Egészség

A menstruációs szegénység létezik, elmondjuk, mi az

Megdöbbenve néztem a BBC videóját, amin egy brit nő mesél arról, hogy vészeli át a menstruációja napjait.

„Period poverty”, vagyis: menstruációs szegénység – sosem hallottam ezt a kifejezést, amíg nem láttam a BBC alábbi videóját. „Zoknit és papírzsepit használtam” – kezdi a beszámolóját Tricia Chapman arról, hogyan oldja meg az ember lánya, ha nincs pénze tamponra vagy betétre. Angliában állítólag több ezer nő nem engedheti meg magának, hogy tampont vagy betétet vásároljon, ezért máshogy oldják meg.

„Egyszerűen szörnyű, hogy csak vérzel, vérzel, és nem tehetsz semmit” – folytatja a történetét Tricia. A BBC videója szerint tíz fiatal nő közül egy hasonló problémával küzd, vagyis nincs pénze tamponra. „Ilyenkor nem tudok kimenni a házból, hiszen vérzek, rémálom az egész.” Tricia egyáltalán nem megy ilyenkor napokig sehova, és Kelly Donaldson, a helyi élelmiszerbank önkéntese szerint sok fiatal brit lány nem tudna iskolába menni, ha különböző segítő szervezetek, nem adnának ingyen betétet, tampont a rászorulóknak. A skót kormány azt tervezi, hogy minden skót iskolásnak ingyen adnának intimhigiéniás termékeket. Nagy-Britanniában azután kezdtek a problémáról beszélni, hogy Ken Loach egyik filmjében az egyik jelenetben egy egyedülálló anya betétet lop, mert nincs rá pénze.

Ezután a helyi médiumokban elterjedt a leedsi iskoláslányok története, akik minden hónapban kihagynak pár napot az iskolából, mert szégyellik, hogy a családnak nincs pénze tamponra, és egyébként sem tudnak így kilépni a lakásból. Egy kampány is indult azért, hogy a kormány ingyen adjon minden iskoláslánynak tampont vagy betétet, ne fordulhasson elő, hogy ezért kimaradnak a suliból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top