Egészség

Így él András, a tükörférfi

Meghökkentő dolgot tapasztalhat az az orvos, aki a sztetoszkópját Lhotsky András mellkasához érinti, ugyanis nem fog szívverést hallani ott, ahol a többi páciensnél szokott. Az ok, hogy a férfi egy ritka rendellenességgel született, melynek következtében az összes szerve ellentétes oldalon fejlődött ki.

Situs inversus totalis – tízezerből egy babát érint ez a diagnózis. Náluk az anyaméhben minden belső szerv fordítva fejlődik ki. Ez a genetikai rendellenesség az egypetéjű ikrekre jellemző. Az egyikük DNS-spirálja meghibásodik, és fordítva fejlődik ki, így a szervek a normálishoz képest tükröződve alakulnak.

Andris 5 kilós babaként jött a világra, születése után két héttel elvették az édesanyjától. Az orvosok attól féltek, hogy a kisfiú nem fog sokáig élni, de ő rácáfolt a várakozásokra. Amikor visszakerült az anyukájához, egyből mohón enni kezdett, és az étvágya a mai napig is rendkívüli. A hibás iker tápanyagszükséglete ugyanis a normálisnak körülbelül háromszorosa, ennek a következménye, hogy mindig a fordított DNS-sel rendelkező baba jön csak a világra, testvére ugyanis nem jut elegendő táplálékhoz, így már a terhesség kezdeti stádiumában életképtelenné válik.

András most 29 éves, jelenleg tetoválóként dolgozik, szabadidejében pedig kutyákat ment. Mindig szeretett kalandosan élni. Megjárta Angliát, Kanadát, dolgozott már sofőrként, pincérként, személyi edzőként, de az építkezésektől sem riadt vissza. Végül aztán nyugodtabb életre váltott.

Mostanában el szoktam gondolkodni azon, mi van, ha esetleg kell majd valamilyen donor, de én máshogy vagyok bekábelezve. Akkor majd vajon hogy lesz? Ilyen kis aggodalmam van csak.

A férfi egyébként teljesen egészséges, egyedül a légzésével akad gondja. 16 éves kora óta asztmás, de a sok sportnak és az egészséges életmódnak hála, köszöni szépen, remekül van. Nézzétek meg a Fókusz vele készült riportját!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top