Egészség

Külföldre menne az orvostanhallgatók 40 százaléka

A következő években is az orvoshiány lesz az egyik legfeszítőbb pontja a hazai egészségügynek: egy friss kutatás szerint az ötöd- és hatodéves orvostanhallgatók 40 százaléka külföldi munkavállalást tervez, és túlnyomó többségük csak akkor jönne haza, ha alapvető változások történnének a gyógyítás itthoni körülményeiben –javszk írta a Népszava hétfőn.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársai a 2016/2017-es tanévben négy hazai orvosegyetem hallgatóit szondázták online kérdőívekkel. A Tervez-e külföldi munkavállalást? kérdésre 57,8 százalékuk egyértelmű nemmel felelt, további 38,1 százalékuk pedig határozottan igennel. Minden 25. hallgató pedig biztos abban, hogy nem orvosként képzeli el a jövőjét – idézi a lap a felmérést.

Ultrahangos vizsgálatot gyakorolnak a hallgatók a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karának Medi Skills Lab oktatóközpontjában 2016. március 2-án. A Pécsi Tudományegyetem az 1367-es alapításának 650. évfordulóját ünnepelte 2017-ben
MTI Fotó: Sóki Tamás

Az országot elhagyni kívánó orvostanhallgatók kétharmada az orvosi munka- és életkörülményeket, valamint a bérezést jelölte meg döntése fő okaként. A külföldi munkát tervezők közül a legtöbben minimum kettő-öt évre tervezik a távollétüket. Harmaduk állítja, hogy néhány hónap vagy év múlva biztosan visszajön, felük nem biztos abban, hogy valaha hazatér, a válaszadók tizede pedig nem akar visszajönni Magyarországra – írta a Népszava.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Sóki Tamás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top