Egészség

Endometriózis: mégis van, hogy éveket kell várni a műtétre

A friss várólistaadatok szerint előfordul, hogy több évet kell várniuk a betegeknek bélendometriózis-műtétre.

Egy fiatal énekesnő, Krámli Kinga még január elején posztolta ki a Facebookon, hogy endometriózissal küzd, és bár állandó elviselhetetlen fájdalmai vannak, műtétre csak 2022 januárjára kapott időpontot.

A poszt után a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tagadta, hogy több évet kellene várni. A szervezet közleményt adott ki, melyben az állt, hogy az endometriózis-műtétre legfeljebb 2 hónap a várakozási idő. Hozzátették: az intézményeknek csak akkor kell a várólistát megnyitniuk, amennyiben kapacitáshiány miatt a várakozók száma meghaladja a 60 napot.

Ezután Krámli Kingát többen támadni kezdték, de később sok sorstársa is megszólalt a Facebookon. Mind arról számoltak be, hogy a Semmelweis Egyetemen több évvel későbbre kaptak időpontot bélendometriózis-műtétre. A Népszava úgy tudja, az egyetem belső vizsgálatot indított.

Az RTL Klub Híradója megkereste a SOTE-t, hogy megtudják, miért kell ilyen hosszú ideig várniuk a betegeknek, de a kérdéseikre nem kaptak választ. Közleményében az egyetem annyit írt, hogy megvizsgálták az endometriózisos betegek ellátási gyakorlatát, és azonnal változtattak a várólista-vezetési szabályokon. Közben az egészségbiztosító által üzemeltetett központi várólistán megjelent egy új kategória, ahol a bélendometriózis-műtéteket tartják nyilván. Hétfő reggel még 1247 nap volt a leghosszabb várakozási idő. Délutánra ez 834-re csökkent.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top