A köszvény, vagy ahogy régebben nevezték, a „gazdagok betegsége”, a purinanyagcsere zavara. Ez azt jelenti, hogy a húgysav jelentős mértékben halmozódik fel a szervezetben, és az ízületeknél lerakódva komoly fájdalommal járó gyulladást okoz. A köszvény diétával nagyobb eséllyel elkerülhető.
A köszvényes gazdagok
Régebben azért tartották a gazdagok vagy a királyok betegségének, mert elsősorban azok a férfiak szenvedtek tőle, akiknek módjukban állt sokat (főleg húst) enni és sok alkoholt inni. A köszvényes rohamok gyakran alkoholfogyasztást követően jelentkeznek. De igaz ez bizonyos élelmiszerekre is. Mutatjuk, melyek a kerülendő alapanyagok a köszvényes betegek számára:
- alkohol (különösen magas purintartalmú sör és röviditalok)
- a vörös húsok
- a máj, vese
- a tenger gyümölcsei
- cukros üdítőitalok
- koffeintartalmú ételek, italok
- finomított cukrok
Az alábbi ételek viszont csökkentik a húgysav termelődését,így köszvény esetén ajánlottak:
- joghurt
- alacsony zsírtartalmú túró
- teljes kiőrlésű gabonák
- tojás
- csirkehús
- eper, cseresznye, spenót, gomba, spárga, karfiol, málna, áfonya, dinnye
Reggeli lehet egy pohár frissen facsart narancslé vagy joghurt különféle gabonákkal, piros bogyós gyümölcsökkel, míg ebédre együnk sütőben sült krumplit zöldsalátával, vacsorára pedig csirkemellet rizzsel és brokkolival.