Nagy eltérések vannak a magyar kórházakban, ha a betegek étkezéséről van szó. A páciensek kevés és rossz minőségű kórházi kosztra panaszkodnak, nem véletlenül. A kórházak naponta 550 forintos fejkvótából igyekeznek biztosítani a napi háromszori étkezést – derül ki a Hír TV riportjából.
Az egyik szolnoki klinikán néhány napja a kórházi vacsora egy szelet kenyér és két kockasajt volt. A leggyakrabban felvágottal és egy szelet üres kenyérrel vagy zsemlével igyekeznek letudni a vacsorát.
Szelet kenyér két kockasajttal
A betegek hozzátartozói is tisztában vannak a helyzettel, ezért a legtöbben egy kis hazaival igyekeznek kiegészíteni a kórházi menüt, amivel árthatnak is szerettüknek.
A speciális étrendet azért állították össze, hogy a beteg gyógyulását szolgálja. Ha azt a hozzátartozók, akár jó szándékból is, de felborítják, az a beteg gyógyulása szempontjából nem feltétlenül előnyös
– mondta a Hír TV-nek Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház főigazgatója.
Az 550 forintos napi ellátási összeg egy 1999-es szabályozás hozadéka. „Vagy a minőség, vagy mennyiség. ’99-es a szabályozás, azt gondolom, hogy ha ezt az összeget a duplájára emelnék, még akkor sem lenne megfelelő, de mégis változás történne” – mondta Bencsik Andrásné, a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke.
A probléma összetett, mert a legtöbb kórházban nincs saját konyha, így külsős beszállítóktól kénytelenek megrendelni az étkezést, ami pluszkiadást jelent az intézményeknek, amit saját, amúgy is szűkös költségvetésükből pótolnak ki.