Egészség

Gyerekkönyvet írt, hogy elmagyarázhassa lányainak: hamarosan meg fog halni

Egy mellrákban szenvedő, végstádiumban lévő brit édesanya mesekönyvet írt három- és hatéves kislányának, hogy el tudja nekik magyarázni, miért kell hamarosan itt hagynia őket.

Szívszorító mesekönyvet jelentett meg barátai segítségével a 34 éves brit édesanya, Sarah West. A kétgyermekes anyukánál egy éve állapítottak meg végzetes mellrákot az orvosok. Ekkorra a rák már átterjedt a májára és a csontjaira is, ezért állapota kemoterápiás kezeléssel is csak ideig-óráig lesz szinten tartható. 

Amikor meghallottam a diagnózist, olyan sokkot kaptam, hogy levegőhöz sem jutottam. Aztán a lányaimra gondoltam, hogy mennyire igazságtalan ez az egész velük szemben.

Sarah mindenképpen fel akarta valahogy készíteni három- és hatéves lányát arra, hogy állapota egyre rosszabbra fog fordulni, és hamarosan itt kell hagynia őket. De nem talált a témáról szóló, gyerekek számára is értelmezhető könyvet, ezért ő maga kezdett el írni egyet. 

A beteg anyukáról szóló mesekönyvhöz testvére készítette az illusztrációkat, a kiadatásában pedig Sarah egyik barátja segített. A kemoterápia fázisait, a hajhullást és a fáradtságot gyermekek számára szemléletes példákkal elmagyarázó könyvet több szakember és sorstárs szülő is nagyon dicséri. 

Sarah kisebbik lánya még csak annyit fogott fel belőle, hogy az édesanyjának gyógyszereket kell szednie, nagyobbik lánya viszont megértette a könyvből, hogy Sarah meg fog halni.

Oliviát nagyon megérintette a könyv. Sokat kérdez azóta a halálról, olyan, mintha hirtelen felnőtt volna

Sarah szándékosan nem kérdezi orvosait arról, hogy mennyi ideje van hátra. Mint mondja, szeretne minden hátra lévő percet megélni a lányaival, és nem azon aggódni, hogy mikor fog bekövetkezni a halála. Annyi családi programot csinálnak együtt lányaival, amennyit csak tudnak, bár Sarah ezzel együtt tisztában van vele, hogy a halálával vége lesz a kicsik felhőtlen gyerekkorának. 

( Forrás: Metro)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top