Egészség

Lesz elég gyógyszer a májbetegeknek, megszűnik a várólista

Azt ígéri a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, hogy áprilisra teljesen felszámolják a hepatitis C-vírussal fertőzött krónikus májbetegek várólistáját, ugyanis minden beteg számára biztosítva lesz a gyógyszer.

Gyorsított eljárásban írt ki több közbeszerzést a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 5000 hepatitis C-vírussal fertőzött krónikus betegek kezeléséhez szükséges gyógyszer beszerzésére, amit a tenderben meghatározott, legfeljebb 3 millió forintos kezelési összeg helyett az ajánlattevő 1,2 millió forintból vállalta egy hepatitis C-s beteg gyógyítását.

A közbeszerzésnek köszönhetően felgyorsult a betegek kezelése, így április végére meg is szűnhet a hepatitis C-vírussal fertőzött krónikus májbetegek várólistája, amin tavaly év végén még több mint ezer beteg volt, most pedig már csak 363-an.

Hepatitis C szűrés az Art Éra Alapítvány VII. kerületi bázisán 2015. május 8-án. – MTI Fotó: Balogh Zoltán

Maraka Mihály hepatológus a Világgazdaságnak elmondta: a tenderben szereplő készítménnyel a hepatitis-c vírussal fertőzött betegek 97 százalékban vírusmentessé válnak, meggyógyulnak, ráadásul mellékhatásai sincsenek a gyógyszernek. A teljes gyógyulás három hónapos kúra alatt érhető el.

A lap cikkéből kiderül, hogy Magyarországon a lakosság 0,7 százaléka, több mint 70 ezer ember lehet hepatitis C-vírussal fertőzött, többségük nem is tud a betegségéről. A NEAK a betegek kezelését 100 százalékban támogatja, még dobozdíjat sem számol fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top