Egészség

Saját fizetésemelésük miatt tiltakoznak a kanadai orvosok

Igazságtalannak tartják, hogy ennyire magas a fizetésük, miközben az egészségügyben komoly megszorítások léptek érvénybe.

Egészen meglepő hírt közölt a CNBC nevű híroldal: Kanadában fizetésemelése ellen tiltakozik több mint 500 orvos és rezidens, valamint 150 orvostanhallgató.

A tiltakozók nyílt levélben fordultak a kormányhoz, mert szerintük igazságtalan, hogy ők egyre magasabb fizetést kapnak, míg a nővérek és a betegek küszködnek a megélhetésükért. A levélben kiemelték, hogy a kórházi dolgozóknak nehéz munkakörülményekkel kell szembesülniük, az Egészségügyi Minisztérium közelmúltbeli megszorításai és az egészségügy centralizálása miatt pedig sok ember nem fér hozzá a közegészségügy szolgáltatásaihoz.

A tiltakozók felháborítónak tartják, hogy a megszorítások egyedül az ő fizetésüket nem érinti. Ezért arra kérik a kormányt, hogy a fizetésemelésükre szánt összeget inkább forgassák vissza a rendszerbe, és a legégetőbb problémákat orvosolják vele.

A CNBC szerint egy kanadai orvos átlagosan évi 339 ezer kanadai dollárt, vagyis nagyjából 66 millió forintot keres. Egy családorvos évi 275 ezret (~53,5 millió forintot), míg egy sebész akár 461 ezret (~90 millió forintot) is kaphat évente.

A lap ugyanakkor hozzáteszi, hogy ezek bruttó összegek, ráadásul Kanadában az orvosoknak éves díjat kell fizetniük ahhoz, hogy fenntarthassák a praxisukat. 2016 májusában egy kanadai orvos a nyilvánosság elé tárta, mennyit keres pontosan, és ebből mennyit visz haza, miután levonta belőle a költségeit. Bevallása szerint bruttó 300 ezer kanadai dollárt (~58,5 millió forintot) keres évente, amiből 177,8 ezer marad meg (~34,6 millió forint). Ebből azonban még le kell vonni a különböző adókat.

Ráadásul Kanadában az orvosi képzések sem olcsók: az első tanév díja 3334-től (~650 ezer forint) 26.056 kanadai dollárig (~5 millió forint) terjedhet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top