Egészség

Női Liga: egy összefogás, hogy tovább élhessünk

A női egészségmegőrzés területén dolgozó 5 civil szervezet összefogott, hogy a lehető legjobban tudják tájékoztatni a magyar nőket és társadalmat. Az endometriózisról például csak kevesen tudnak, pedig rengeteg nőt érint, és nagyon komoly szövődményekkel járó betegség, amit gyakran az orvosok sem ismernek fel, ahogyan nagyon kevesen járnak rendszeresen méhnyakrákszűrésre is, holott a betegség könnyen diagnosztizálható.

„A Női Ligát azért hoztuk létre, hogy egyesítve erőinket, tudásunkat, tapasztalatainkat minél több nőhöz szóljunk” – mondják egybehangzóan a szervezetek képviselői.

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen és a Mellrákinfó Egyesület mottója: „Beszélni kell a mellrákról, mert korai stádiumban felismerve igen magas arányban gyógyítható!” Magyarországon évente 7000 nőnél diagnosztizálnak mellrákot, ebből 2000 eset végződik halállal, éppen a késői felismerés miatt. A Női Egészségért Alapítvány azért dolgozik, hogy az endometriózist korai stádiumban felismerjék, így elkerülhetőek legyenek a súlyos, életminőséget romboló műtétek és a meddőség. Itthon több mint 200.000 nőt érint a meddőség vezető okaként jegyzett nőgyógyászati betegség.

A Mályvavirág Alapítvány célja, hogy egyetlen nő se haljon meg méhnyakrákban, hisz ez az egyetlen olyan daganattípus, amely közel 100%-ban megelőzhető és mégis egyre fiatalabb korban üti fel a fejét.  Évente 400 nő hal meg ebben a betegségben, pedig a szűrővizsgálatok során időben felfedezhető, és gyógyítható.

A Babagenetika Egyesület küldetése a kismamák és a családok segítése, a genetikai vizsgálatok minél szélesebb körű megismertetése, az, hogy minden kismamának alanyi jogon és ingyenesen lehetősége legyen igénybe venni a várandósság alatti korszerű genetikai vizsgálatokat. Szívügyük, hogy segítséget nyújtsanak a nehéz helyzetekben. Mindezt hitelesen, szakmai támogatás mellett teszik, terveik szerint összekötő kapocsként működnek majd az Egészségügyi Minisztérium, az orvosok, az érintettek és a lakosság körében.

A Női Ligát azért hoztuk létre, hogy egyesítve erőinket, tudásunkat, tapasztalatainkat minél több nőhöz szóljunk. Hogy segítsük a megelőzést, a korai felismerést és támogassuk az érintetteket

– mondta Salamon Adrien, a Női Egészségért Alapítvány elnöke.

Hiszek a társadalmi összefogás és a pozitív példamutatás erejében, és büszke vagyok arra, hogy elindult ez a kezdeményezés és a többiekkel együtt kiállhatok a nők és családok érdekeiért

– tette hozzá Sevcsik M. Anna, a Babagenetika Egyesület vezetője.

Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány vezetője kiemelte: „Nagyon fontos, hogy egymás között is tudjuk irányítani a nőket, hiszen előfordul, hogy az egyik betegség után jön a másik, akár társbetegségként is, vagy egy mellrákkal érintett nő hozzánk fordul. Az együttműködés miatt minden érintett könnyebben jut el a megfelelő helyre, hogy specifikus segítséget kapjon.”

„Érintett nőként és a Mellrákinfó Egyesület alapítójaként nagyon nagy erőt érzek ebben az összefogásban, mely példaértékű. Hiszem, hogy a többi szervezettel együttműködve, a szakmával karöltve még több nőnek tudunk segítséget nyújtani” – hangsúlyozta Halom Borbála, a Mellrákinfó Egyesület elnöke.

„A női betegségekkel foglalkozó szervezetek összefogása jól mutatja, hogy az egészséget komplexen kell nézni. A közös programok jó lehetőséget teremtenek a több témát érintő információátadásra; ügyeink együttes képviselete erősít minket” – mondta Jó Marianna, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen vezetője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top