Egészség

A napokban megkapják a háziorvosok a 130 ezres praxistámogatást

A napokban megkapják a háziorvosok, a házi gyermekorvosok és az alapellátó fogorvosok a havi 130 ezer forintos praxistámogatást, amely március 1-jétől jár nekik.

Ezzel az elmúlt években összességében 520 ezer forinttal nőtt az alapellátó orvosok támogatása. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, 2010 óta 70 százalékkal emelkedett az alapellátás támogatása. Míg 2010-ben egy háziorvosnak havi 807 ezer forintból kellett gyógyítania, addig mostanra havonta 1,5 millió forintnál is több forrásból gazdálkodhat, és ez már érezhető emelkedés.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta, ők már 2007-ben jelezték a háziorvosi praxisok alulfinanszírozottságát. Az utóbbi években a kormány felismerte, hogy az alapellátás megerősítése alapvető népegészségügyi kérdés, emiatt jelentős finanszírozásemelés történt. Ugyanakkor hozzátette: nem szabad megfeledkezni azokról sem, akik alkalmazottként dolgoznak, így hozzájuk a fenntartón keresztül kell megérkeznie a megemelt finanszírozásnak, ez még nem minden esetben történik meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top