Egészség

A világon először fertőzhetett a szupertripper

Nagy-Britanniában találtak egy férfit, akire nem hat az ilyenkor szokásos antibiotikumos kezelés.

A világon elsőként antibiotikumnak ellenálló szupertripperrel diagnosztizáltak egy férfit Nagy-Britanniában. A férfinak a BBC szerint állandó partnere volt a szigetországban, a betegséget azonban nem tőle kapta el, hanem egy nőtől, akivel védekezés nélkül közösült idén Délkelet-Ázsiában.

Angol közegészségügyi szóvivők szerint ez az első eset, hogy a fertőzést nem tudták kezelni az ilyenkor szokásos antibiotikumokkal. A hatóságok jelenleg azon dolgoznak, hogy megállíthassák a szuperbaktérium terjedését, így most is ellenőrzik, hogy a férfi létesített-e mással is szexuális kapcsolatot, akik így potenciálisan elkaphatták a betegséget, de szerencsére eddig nem találtak ilyet.

Abban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) is egyetért, hogy ez az első antibiotikum-rezisztens tripperfertőzés a világon.

Az orvosok jelenleg is próbálkoznak az antibiotikumos kúrával, a végleges eredmények a jövő hónapban fognak kiderülni, az azonban, hogy az eddigi kezelések nem vezettek eredményre, nem sok jót jelent.

Az orvosok régóta figyelmeztetnek arra, hogy ilyen megtörténhet. 2015-ben Leedsben már felbukkant az azitromicin-rezisztens tripper, akkor azonban azt más antibiotikummal tudták kezelni. Az orvosok most attól félnek, hogy megjelenhet egy olyan baktérium, ami teljesen ellen fog állni az antibiotikumoknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top