Egészség

Halálos lehet a húsvét az asztmásoknak

A csokitojás vagy a húsvéti sütemények fogyasztása élelmiszer-allergiát és a légzési nehézségeket okozhat, növelve a potenciálisan halálos asztmarohamok kockázatát.

A húsvéti időszak akár veszélyes, halálos rohamot is előidézhet az asztmás betegnél – figyelmeztetnek a szakértők, akik a csokoládétojásokra és a húsvéti süteményekre hívják fel leginkább a betegek figyelmét, amelyek könnyen ételallergiát vagy légzési nehézségeket válthatnak ki az arra érzékenyekből, nem is beszélve a szabadtéri tojásvadászatokon belélegzett pollenekről.

Nagy-Britanniában nagyjából 5,4 millió asztmás van, közülük minden negyedik pollenérzékeny is.

Dr. Andy Whittamore brit asztmakutató a Sunnak elmondta: „Sokan kedvelik a húsvéti hagyományokat, szeretnek csokoládétojásra vadászni a kertben, de a húsvét az asztmás embereknek halálos is lehet.”

A szakember arra kéri az asztmásokat, hogy a húsvéti rendezvényekre vigyék magukkal az inhalátorukat, hogy minél kisebbre csökkenthessék egy végzetes roham kockázatát.

„A legtöbb ember szereti a húsvétot, de nekem az asztma miatt egy rémálom” – mondta a 61 éves Lynn Kendall, aki már tízszer került kórházba a húsvéti időszak alatt.

„Tízszer voltam kórházban, mert súlyos pollenallergiám van, ami mindig a húsvéti időszak körül jön elő, majd asztmarohamokat vált ki. Mindenkinek, aki asztmával él, azt tanácsolom, hogy mielőbb azonosítsa be a kiváltó allergént, és fegyverezze fel magát gyógyszerekkel, hogy valóban élvezhesse a húsvétot.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top