Egészség

95 évesen is rendszeresen vért ad a kanadai néni

Több mint hat évtizede véradó, most kitüntetést kapott.

Kilencvenöt éves, de még mindig rendszeresen ad vért a kanadai Beatrice Janyk. Az idős néni a napokban a nemzetközi hírportálok figyelmét is felkeltette, a kanadai vérellátó szolgálat ugyanis szerda reggel kitüntetésben részesítette folyamatos odaadásáért – írja a Vancouver Sun.

Janyk több mint hat évtizede ad vért. Elmondása szerint azután vált ilyen elkötelezetté, hogy a férje balesetet szenvedett egy fűrészmalomban, majd fertőzött vért kapott, amitől majdnem meghalt. Beatrice azóta pontosan tudja, mennyire fontos a véradás.

A néni 71 éves koráig adott vért Kanadában, az ottani törvények ugyanis akkor még tiltották, hogy az ennél idősebbek vért adjanak. Beatrice azonban nem adta fel, átkelt a határon, és innentől kezdve az Egyesült Államokban folytatta az adakozást. A kanadai hatóság 2004-ben vonta vissza a korlátozást. Azóta Janyk 30 alkalommal adott vért Kanadában.

A 95 éves nő egyébként kivételesen jó egészségnek örvend: a hallása már nem a régi, de bot nélkül jár, és állítólag semmilyen gyógyszert nem szed, csak vitaminokat. Amikor nem vért ad, rózsafüzéreket készít.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top