Egészség

Naponta ezer forintnál is kevesebbet költ ételre az átlagmagyar

A leggazdagabb településeken háromszor annyit költenek élelmiszerre, mint a legszegényebb helyeken. A fizetéseknél azonban ennél is nagyobbak az eltérések.

Átlagosan évi 330 ezret költenek élelmiszerre személyenként a magyar emberek, vagyis naponta kevesebb mint 1000 forintot – írja az Élelmiszer Online a GfK vizsgálatára hivatkozva.

Ez az összeg az összes elkölthető jövedelem hatodának felel meg. A felmérés szerint a legtöbbet a Pest megyeiek költenek ételre (az országos átlagnál 15 százalékkal többet), a legkevesebbet pedig a szabolcsiak (az országos átlagnál 15 százalékkal kevesebbet). A leggazdagabb településeken közel háromszor annyit költenek ételre, mint a legszegényebb helyeken, az összjövedelmet tekintve azonban ennél sokkal nagyobb, nyolcszoros az eltérés.

A felmérés szerint alkoholmentes italokra (30 ezer forint/fő/év) csaknem kétszer annyit költenek a magyarok, mint alkoholos italokra (16 ezer forint/fő/év), dohányárura azonban még ennél is többet (32 ezer forint/fő/év).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top