Egészség

Még mindig tünetmentes az ebolával fertőzött magyar kutató

Jó egészségi állapotban van az a magyar kutató, aki ebolavírussal szennyezett tűvel szúrta meg magát.

Továbbra is tünetmentes és jó az egészségi állapota annak a magyar kutatónak, aki ebolavírussal szennyezett tűvel szúrta meg magát az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában április 13-án egy állatkísérlet közben. A tudóst továbbra is elkülönítve kezelik.

Védőfelszerelésbe öltözött labororvosok mintákat vizsgálnak – MTI Fotó: Beliczay László

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta, a hétfői nap még kritikus, hiszen az ebola átlagos lappangási ideje 8-10 nap, azonban eddig semmilyen tünet nem utal arra, hogy a vírus a kutató szervezetében elszaporodott volna. A virológus 24 órán belül megkapta a szükséges védőoltást, és antivirális kezelést is kezdtek nála.

A főorvos elmondta, mind a kapott oltóanyag, mind a virális szer kísérleti készítmény, azonban az oltást korábban sikeresen alkalmazták ebolajárványoknál. Jelen esetben is mérlegelni kellett, hogy a kutató megkapja-e a készítményeket, végül a virológusok és a klinikusok az oltás beadása és a gyógyszeres kezelés mellett döntöttek – ismertette.

Ezek a készítmények bizonyítottan hatékonyak az ebolára – tette hozzá a infektológus főorvos.

A 21 napos karantént még fenntartják, a járványügyi hatóság dönt majd a karantén feloldásáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top