Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Egészség

Újra támad a veszélyes fűszerkömény, többen rosszul lettek

Újabb vizsgálatot kezd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a fűszerkömények piacán, miután többen kórházba kerültek atropinmérgezés miatt. Egy hónapja három cég termékeit kellett visszahívni csattanómaszlag-fertőzöttség miatt.

Nem javasolja az ismeretlen eredetű és az Egyiptomból származó fűszerkömények fogyasztását a Nébih, miután újabb atropin okozta ételmérgezésekről értesült. A hivatal szakemberei megkezdték a termékcsoport mintavételekkel egybekötött célellenőrzését, míg a területileg érintett kormányhivatalok elindították az események kivizsgálását.

Március végén magunk is hírt adtunk a Nébih termékvisszahívási akciójáról, amit csattanó maszlaggal fertőzött köménymag miatt rendeltek el. A visszahívásban három vállalkozás termékei voltak érintettek.

Ismeretlen eredetű köményt ne használjon fel senki – Kép: pixabay

A Nébih az alábbi gyártók termékeit vonta ki a forgalomból márciusban:

  • Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft., Szeged,
  • Dr. Markovics Antal egyéni vállalkozó, Pécs és
  • Aroma Trans Europe Kft., Budapest/Tiszakécske.

A vállalkozások alábbi lejárati idejű tételeit vonta ki a forgalomból a hatóság:

  • 2018. július 31-i lejáratú egész fűszerkömény,
  • 2019. május 19-i lejáratú egész fűszerkömény és
  • 2019. augusztus 31-i lejáratú őrölt fűszerkömény.

A Nébih közleményében most ismét arra hívja fel a vásárlók és a vendéglátók figyelmét, hogy ezeket a termékeket, valamint az Egyiptomból származó fűszerkömény termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel. Ismeretlen helyről származó, bizonytalan eredetű fűszerköményt se használjon fel senki. Megbetegedés esetén pedig haladéktalanul forduljanak orvoshoz.

Címlap

top