Egészség

Újra támad a veszélyes fűszerkömény, többen rosszul lettek

Újabb vizsgálatot kezd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a fűszerkömények piacán, miután többen kórházba kerültek atropinmérgezés miatt. Egy hónapja három cég termékeit kellett visszahívni csattanómaszlag-fertőzöttség miatt.

Nem javasolja az ismeretlen eredetű és az Egyiptomból származó fűszerkömények fogyasztását a Nébih, miután újabb atropin okozta ételmérgezésekről értesült. A hivatal szakemberei megkezdték a termékcsoport mintavételekkel egybekötött célellenőrzését, míg a területileg érintett kormányhivatalok elindították az események kivizsgálását.

Március végén magunk is hírt adtunk a Nébih termékvisszahívási akciójáról, amit csattanó maszlaggal fertőzött köménymag miatt rendeltek el. A visszahívásban három vállalkozás termékei voltak érintettek.

Ismeretlen eredetű köményt ne használjon fel senki – Kép: pixabay

A Nébih az alábbi gyártók termékeit vonta ki a forgalomból márciusban:

  • Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft., Szeged,
  • Dr. Markovics Antal egyéni vállalkozó, Pécs és
  • Aroma Trans Europe Kft., Budapest/Tiszakécske.

A vállalkozások alábbi lejárati idejű tételeit vonta ki a forgalomból a hatóság:

  • 2018. július 31-i lejáratú egész fűszerkömény,
  • 2019. május 19-i lejáratú egész fűszerkömény és
  • 2019. augusztus 31-i lejáratú őrölt fűszerkömény.

A Nébih közleményében most ismét arra hívja fel a vásárlók és a vendéglátók figyelmét, hogy ezeket a termékeket, valamint az Egyiptomból származó fűszerkömény termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel. Ismeretlen helyről származó, bizonytalan eredetű fűszerköményt se használjon fel senki. Megbetegedés esetén pedig haladéktalanul forduljanak orvoshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top