Egészség

Elfogadták az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét

Iowa államban a magzat első szívdobbanásától tilos az abortusz mostantól. Amikor a nők egy része még azt sem tudja, hogy terhes.

Bár az Egyesült Állomkban a nőknek alkotmányos joguk van az abortuszhoz, Iowa állam ezzel nem ért egyet. A Des Moines-i, republikánus többségű szenátus ugyanis olyan abortusztörvényt fogadott el, amely a magzat első szívdobbanásától fogva tiltja az abortuszt.

A magzatok szíve általában a várandósság hatodik hete körül kezd észlelhetően dobogni, amikor a legtöbb nő még nem tud arról, hogy babája lesz.

Az abortuszhoz való jog mellett kiálló Planned Parenthood nevű szervezet helyi szóvivője szerint az iowai abortusztörvény szándékosan alkotmánysértő, a tökéletesen biztonságos terhességmegszakítások 99 százalékát lehetetleníti el.

A törvény a magzati szívhangot használja fel eszközként, ami teljesen önkényes döntés, mert a szívverés még messze nem jelenti azt, hogy a magzat a méhen kívül is életképes” – magyarázta a Planned Parenthoodtól Becca Lee.

Az elfogadott törvény csak abban az esetben tesz kivételt, ha a terhesség nemi erőszak vagy vérfertőzés következménye, és ezt az áldozat jelentette is a hatóságoknál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top