Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Egészség

Ebolajárvány tört ki Kongóban

Már tizenhét halálos áldozata van a Kongóban kitört ebolajárványak. Legutóbb egy éve volt járvány az országban.

Ebolajárvány szedi áldozatait a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az afrikai ország északnyugati részén, Équateur tartományban már 17-en haltak bele a vérzéses lázzal járó betegségbe az egészségügyi minisztérium keddi tájékoztatása szerint.

A tárca közölte, hogy 21 megbetegedésről és 17 halottról tájékoztatták május 3-án, hozzátéve, hogy “nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzetről” van szó.

Az Ebola-vírus egyik áldozatát viszik temetni egészségügyi dolgozók a libériai Monroviában 2014. szeptember 23-án -MTI/EPA/Ahmed Jallanzo

A Kongói Demokratikus Köztársaságban a mostani a kilencedik ebolajárvány 1976 és azóta, hogy a betegséget először észlelték. A vírus az ország keleti felében található Ebola folyóról kapta a nevét, ahol az első eseteket jegyezték fel.

A Kongóban kevesebb, mint egy éve ütötte fel a fejét legutóbb a kór, amelyben akkor nyolcan betegedtek meg, közülük négyen haltak bele.

A vírus hordozója nem ismert, a feltételezések szerint szúnyogok vagy denevérek terjesztik. Az embert általában a fertőzött állattal való érintkezés útján kapja el a betegséget.

Az ország hatalmas, és a távoli tájakon az ebolás eseteket általában viszonylag könnyen el tudják

A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-2015-ben Nyugat-Afrikában. A járvány által leginkább sújtott három országot, Sierra Leonét, Guineát és Libériát végül 2016-ban nyilvánította ebolamentesnek az Egészségügyi Világszervezet.

Címlap

top